Z ořechů jdou vytvořit hezké vánoční dekorace. Navodí kouzlo starých časů

 Dílna 
17. prosince 2021 10:20 / Marie Popelková
  0
📷
8 fotografií v galerii
Dekorace z ořechů nemusí být vůbec složitá Shutterstock
Ořechy jsou nejen chutné a zdravé, ale ještě mohou posloužit jako zajímavé vánoční dekorace. S přehledem vám nahradí i skleněné baňky a postarají se o atmosféru jako za starých časů.

Vlašské ořechy mají zajímavou strukturu a v kombinaci s barevnou stužkou krásně ladí se zeleným jehličím. Pokud  používáte vlašské ořechy třeba do těsta na vanilkové rohlíčky, schovejte si skořápky a vytvořte z nich působivé dekorace. Pokud jich nezvládnete vyrobit dost na celý vánoční strom, můžete jimi ozdobit alespoň větve chvojí ve váze.

Nejjednoduší dekorace z ořechů

Pokud na nějaké velké zdobení nejste, nevadí. Stačí pár ořechů nebo skořápek nasypat třeba do mísy, na tácek, do ošatky nebo vázy z čirého skla. Všude se budou ořechy vyjímat. Podle možností k nim můžete přidat třeba červené jablko, kousek skořice nebo pár usušených pomerančových plátků. Aby dekorace vynikla i za šera, můžete k ořechům přidat i jemný světelný řetěz s malými žárovičkami.

Hra s barvami

Ořechy můžete ponechat v přírodním stavu, ale pokud toužíte po něčem slavnostnějším nebo výstřednějším, zkuste se pustit do barvení. Elegantně vypadají ořechy natřené zlatou barvou, ale klidně můžete zvolit i červenou, bílou, stříbrnou či jakoukoliv jinou. Nebojte se experimentovat, i ořech natřený načerno nebo naopak v pastelových tónech má cosi do sebe.

Ozdoba na stromek

Nejjednodušší ozdobu na stromek vyrobíte z celého řechu. Stačí vzít provázek, vytvořit z něj smyčku a tu pak pomocí tavné pistole ke skořápce přilepte. Aby spoj nebyl vidět, nalepte na něj ještě mašličku. Místo mašličky můžete spoj zamaskovat i šípkem, kouskem chvojí, mechem a podobně. A opět je jen na vás, zda zvolíte ozdoby v přírodní hnědé barvě, nebo ořechům opatříte slavnostnější barevný kabátek.

Baculatý polštářek

Velmi mile působí ořechová skořápka vyplněná látkovým baculatým polštářkem. Stačí si ze vzorované látky vystřihnout kolečko, vyplnit vatou a sešít. Pak polštářek vtěsnáte do skořápky. Pro lepší fixaci polštářek ke skořápce přilepte tavnou pistolí. Aby šla dekorace zavěsit, nezapomeňte přidělat i poutko.

Postavičky ve skořápce

Pokud vám nechybí trpělivost a nemáte problém s mravenčí prací, můžete vytořit i závěsné ozdoby z ořechových skořápek, do kterých vytvoříte miniaturní figurky. Ty vyrobíte z moduritu či jiné tvarovací hmoty. Modurit lze sehnat i barevný a dokonce takový, který v noci svítí. Zda z tvarovací hmoty uděláte sněhuláčky nebo roztomilé muchomůrky, je už jen na vás. Skořápku můžete vyplnit různými přírodninami, krásně vypadá třeba mech. A opět nezapomeňte na poutko na zavěšení.

Plovoucí svíčky

A vánoční klasikou jsou plovoucí svíčky ze skořápek. Stačí skořápku naplnit voskem a přidat knot. Svíčky si pak můžete s rodinou pouštět v nádobě s vodou, ale klidně je můžete nechat i na sucho na talířku.

Zdroj: Autorský článek.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod