Jak si ochočit morče a naučit ho slyšet na jméno

 Mazlíčci 
23. října 2021 12:37 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Morče se může stát skvělým parťákem na hraní Pixabay
Morčata sice na první pohled vypadají plaše a nezkrotně, ale zdání klame. Trpělivým přístupem z nich můžete udělat mazlíky a dokonce si je naučit, aby přišli za vámi, pokud zavoláte jejich jméno.

Mít malého chlupáče - to je sen spousty dětí. Ne každý si ale může dovolit mít doma psa, morče je tak ideálním kompromisem. A při troše trpělivosti si z něj můžete udělat doslova domácího mazlíčka.

Dejte mu čas

Ať už jde o morče či jakékoliv jiné zvíře, pak každé z nich potřebuje jedno - čas na adaptaci v novém prostředí. Kolem něj je spousta nových předmětů, vůní a dalších věcí, které potřebuje pořádně prozkoumat. Morče i s krabicí, v níž si ho přinesete  domů, položte otevřenou do jeho nového domova a nechejte ho, ať si samo vyleze a prozkoumá si ho.

Mluvte na něj

Morče dokáže velmi dobře naslouchat barvě lidského hlasu. A je dobré, aby si zvyklo i na ten váš. Prvních pár dnů, než si u vás zvykne, na něj moc nesahejte, ale spíše u jeho klece seďte a povídejte mu něco. Stejně tak je dobré, aby si váš hlas spojil s něčím pozitivním. Například pokud mu ponesete dobrotu, mluvte na něj. Stejně tak je dobré, než si jej budete chtít pohladit, abyste na něj promluvili. Díky tomu se na to připraví a nelekne se. 

Vaše ruce

Kromě vašeho hlasu by si morče mělo také zvyknout na vaše ruce. Ze začátku mu podávejte v rukou pouze jídlo, později, jakmile si na to přivykne, můžete jej zároveň s podáváním jídla i zkusit pohladit. Postupně pak můžete morče lákat, aby si na vaši ruku vlezlo a zkusit si jej i zvednout a přemístit. Časem jej můžete naučit různé triky, hrát si s ním, nebo je naučit přiběhnout na vaše zavolání. Nezapomeňte jej po každém takovém kousku odměnit něčím dobrým. Jaké pamlsky morčeti neublíží, jsme psali zde.

Správné držení

Aby vám morčátko nadále důvěřovalo, musíte se jej naučit správně držet. Zvláště vaše děti. Jednou rukou jej podeberte pod předními packami a druhou pod zadečkem. Žádné chytání a zvedání jednou rukou, nebo zvedání za kůži.

Co se snaží říct

Důležité je vzájemné porozumění se zvířetem, proto je dobré, abyste i vy chápali, co se vám morče snaží jednotlivými zvuky říct. Asi nejčastěji se setkáte s kvikáním. To dělá v případě, kdy se snaží o vaši pozornost nebo chce nějakou dobrotu. Pokud k tomu navíc běhá a skáče, má radost a je spokojené. Nelekněte se, pokud vás morče někdy začne jemně okusovat. Tím vám dává najevo, že to, co s ním děláte, už se mu nelíbí, je unavený, případně má hlad. Stejně tak nelibost může vyjadřovat vrčením či pobrukováním. Setkáte-li se s tím, že vaše zvířátko cvaká zuby, nechejte jej na pokoji. Obvykle to dělá ve chvíli, kdy morče nemá náladu nebo se ještě bojí. 

Zdroj: guineapiggles.com, littlefurrypets.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod