Jak zvládnout vánoční úklid bez stresu: Pusťte si hudbu, zapojte rodinu

 Dům 
18. prosince 2021 08:39 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
I při úklidu můžete zažít spoustu legrace a zábavy Pixabay
Vánoce jsou tady a pro spoustu rodin to znamená jedno - velký vánoční úklid. Poradíme vám, jak ho sfouknout rychle a ještě si u toho užít i zábavu.

Těžko říci, kdo přišel s tím, že před Vánocemi se musí doslova blyštit čistotou celá domácnost. Každopádně to drtivá většina lidí opravdu dodržuje. A pro spoustu žen je tak období svátků spíše strašákem. Každopádně je dobré brát úklid s humorem a nezbláznit se z něho. Víme, jak na to.

Uklízí celá rodina

Uvidíte, že pokud do úklidu zapojíte celou rodinu, budete jej mít hotový raz dva a ještě si přitom užijete spoustu zábavy. A pokud máte doma školou povinná dítka, určitě neváhejte jim říci o pomoc. Uklidit si mohou třeba svůj pokoj. Menší děti mohou posbírat hračky nebo vám podávat různé úklidové předměty. Malé školáky můžete nechat například otírat prach a leštit nábytek. Puberťáci vám už mohou pomoci umýt okna nebo luxovat. A váš partner vám může pomoci vyčistit hůře dostupná místa, ale také třeba garáž. 

S muzikou to jde líp 

Divili byste se, co dokáže oblíbená hudba. Zvlášť při úklidu. Pusťte něco hodně rytmického a dynamického, co vám dodá energii a zlepší náladu. A nebo si rovnou pusťte známé vánoční hity. uvidíte, jak vám půjde práce od ruky. Klidně se můžete střídat s dětmi a vzájemně si pouštět oblíbené songy. 

Nezapomeňte chválit

Jestli s vámi uklízejí děti, nezapomeňte je dostatečně chválit za jejich snahu. I v případě, že se jim ne všechno podaří na jedničku. Přeci jen - i snaha se cení. Navíc se teprve všechno učí, tak jim dejte prostor a buďte tolerantní a trpěliví. 

Od shora dolů

Udržet čistou domácnost i ve chvíli, kdy máte malé děti, je poměrně nadlidský úkol. To však neznamená, že byste museli úklid nechávat na poslední chvíli. Začněte místy, o nichž víte, že zůstanou dlouho uklizená. Například umyjte okna, vyperte záclony, vyleštěte lustry, posbírejte nepotřebné předměty. Podlahy a další místa, kam se ti malí zvědavci snadno dostanou, nechejte až na závěr.  

Finišujeme

K nejvíce pracným, a také nejméně oblíbeným, záležitostem patří koupelna a kuchyně. Záleží na vás, zda se na tyto místnosti vrhnete a vycídíte doslova každý milimetr. Jsou lidé, kteří kvůli tomu vyskládají celou kuchyňskou linku nebo drhnou zubním kartáčkem každou spáru v koupelně. Aby vám šla práce od ruky, vsaďte na osvědčené pomocníky, kteří vám tuto náročnou práci maximálně ulehčí. A za chvíli máte hotovo. Na Štědrý den pak obvykle stačí už jen vysát, přetřít podlahy, případně přeleštit kohoutky a můžete se v klidu usadit a sledovat své oblíbené pohádky. 

Zdroj: bondcleaninginadelaide.com, thehappyhousecleaning.co.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod