Čištění vertikálních žaluzií je snadnější, než se může zdát. Stačí zvolit správný způsob

 Dům 
23. prosince 2021 10:13 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vertikální žaluzie si můžete nechat nainstalovat přes celou prosklenou stěnu Pixabay
Vertikální žaluzie jsou zajímavým doplňkem interiéru, ale spousta lidí se obává, jakým způsobem je budou čistit. Je to však jednodušší, než se zdá.

Každá hospodyňka chce mít před Vánoci domov jako ze škatulky. A stejně jako koberce a záclony potřebují jistou kapku péče, tak to samé platí o žaluziích, zvláště těch vertikálních. Pojďme se podívat, jak na to. 

Pravidelná údržba 

Látky vertikálních žaluzií bývají pokryty speciální vrstvou, která je má ochránit před usazováním prachu a dalších nečistot, což ale neznamená, že i tak se na nich občas něco nemůže objevit. Aby si stále zachovávaly původní odstín, je potřeba je jednou za měsíc vysát. Na pravidelnou údržbu vám stačí vysavač s nástavcem na žaluzie a během pár minut máte hotovo. Při vysávání postupujte odshora dolů z obou stran po jednotlivých lamelách. Ty si během tohoto procesu přidržujte, aby se nekroutily nebo v horším případě nepolámaly.

Jak na skvrny

Pokud máte doma malé děti nebo domácí zvířata, mohou se na vašich žaluziích objevit skvrny různého původu. V případě lehkého znečištění použijte hadřík navlhčený ve vodě smíchané s trochou obyčejného saponátu, případně vodou s octem. Plochu lamely otřete, nechejte uschnout a uvidíte, že žaluzie budou zase jako nové. Na větší skvrny je potřeba použít speciální šetrný čistič k tomu určený.

Kus za kus

Jestli máte lamelu nezvratně zničenou, neznamená to, že byste museli měnit kompletně celé žaluzie. V drtivě většině případů si lze u výrobce objednat jednu náhradní, která se dá vsadit do původní kolejnice. 

Čeho se vyvarovat 

Při čištění nepoužívejte žádné chemické přípravky ani drsné kartáče, které by mohly žaluzie znehodnotit a především poškodit ochranu proti poškození. Vyvarujte se kouření v místnosti, kde žaluzie máte umístěné. Velmi rychle dokáží zežloutnout a ani speciální čištění už jim nevrátí jejich původní barvu. Nikdy se nesnažte vyprat látkové žaluzie v pračce, a to ani na program ruční praní, protože se lamely polámou. 

Zdroj: blinds.com, makemyblinds.co.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008