Pro bohatou úrodu ovoce stačí dodržet pár jednoduchých pravidel. Vše začíná v půdě

 Zahrada 
12. ledna 2022 15:24 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Množství úrody můžete z velké části ovlivnit vy sami Pixabay
Zná to každý pěstitel nebo zahrádkář. Zatímco jeden rok se ovocné stromy doslova prohýbaly pod náporem plodů, jiný rok sotva urodily. Proč tomu tak je a lze to ovlivnit?

Odborně se tomu říká alternace plodnosti ovocných stromů. Znamená to však, že jeden rok plodí stromy hodně, druhý málo, protože odpočívají. Další rok už by úroda zase měla být bohatá. Pokud tomu tak není, je něco špatně. Věřte však, že to nejsou vždy jen teplotní podmínky, co plodnost stromů dokáže ovlivnit. Hodně toho je i ve vašich rukou. 

Vše začíná v půdě

Každá půda je jiná. A stejně tak neplatí, že každá půda má stejné složení i každý rok. To se totiž neustále mění. Pokud je úrodná, pak jsou vytvořeny ideální podmínky k tomu, aby stromy plodily.
Jak tedy zjistit, jak je na tom zrovna ta vaše půda? Jednoduše pomocí laboratorního rozboru. Díky  němu získáte informace, na jejichž základě budete moci určit třeba typ hnojiva a jeho optimální dávku. Rozbor odhalí i úroveň života v půdě, případně výskyt nebezpečných reziduí z minulých let. U travního porostu postačí vzorek z hloubky 12 cm, v sadu z 30 cm, u okrasné zahrady nebo trvalkových záhonů z hloubky asi 20 cm.

Půdní biodiverzita

Aby vše fungovalo, jak má, je potřeba ještě dbát na jednu důležitou věc - půdní biodiverzitu. Je potřeba, aby všechno bylo v rovnováze a příroda mohla fungovat správně. Mnohdy stačí málo. Například přidat do travní směsi kvetoucí plodiny, které pomohou zvýšit přítomnost opylovačů, přilákat do zahrady i více hmyzu, který pomůže zvýšit úrodnost půdy. O tom, jak na to, se dočtete zde. Stejně tak je dobré ke stromům přidávat mulč z dřevní štěpky, která pomůže dodat uhlík, a v neposlední řadě byste neměli zapomínat na kvalitní hnůj nebo slepičí trus, který dodává dusík, bude nakonec fungovat jako tzv. hnojivo s pomalým uvolňováním.

Dostupnost vody

To, co má dále vliv na kvalitu a množství plodů, je také voda. Pokud jsou stromy osázeny v její blízkosti, máte prakticky o jednu práci méně. V opačném případě je potřeba stromy čas od času zalít, zvlášť v období, kdy je nedostatek srážek a stromy mají nasazeny plody. Bez dostatečného množství vody nemohou stromy přijímat dostatek živin, budou ve stresu, což se následně odrazí i na jejich zdravotním stavu. Stromy budou oslabené a tedy i mnohem méně odolné vůči škůdcům a chorobám. Vodu potřebují také kvůli ochlazování se. A bude-li to potřeba, budou čerpat vodu z plodů, které budou ve výsledku malé a málo šťavnaté.

Péče o stromy

Stromy potřebují pravidelnou péči. Bohatost úrody totiž také závisí na tom, jestli nemají například příliš hustou korunu. Proto je potřeba stromy každý rok na jaře podrobit řezům, kterými se také omezí násada plodů a podpoří růst. Během plození je potřeba stromy pravidelně kontrolovat, a malé, přebytečné plody odstraňovat, aby mohl dávat strom sílu jen těm zdravým. Na jednom plodenství necháme pouze 2 až 3 plody.

Zdroj: thisoldhouse.com, ashridgetrees.co.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve