Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod

 Dům 
15. dubna 2024 09:38 / redakce
  1
📷
1 fotografie v galerii
Vodní kámen může spotřebiče i zcela zničit Depositphotos
Boj s vodním kamenem je doslova věčný. Nesmíte ale povolit, protože když jeho likvidaci podceníte, brzy vám zlikviduje vaše domácí spotřebiče. Poradíme, jak se vápenných nánosů zbavit.

Vodní kámen vypadá nevzhledně, ale hlavně škodí. Nejčastěji se totiž usazuje v kuchyňských spotřebičích, v potrubí a na plochách, které přicházejí do pravidelného kontaktu s vodou. Trápí hlavně domácnosti s tvrdou vodou. A pokud boj s ním podceníte, značně spotřebičům zkrátíte životnost. V některých případech může vodní kámen spotřebič i zcela zničit. Vodní kámen rovněž snižuje účinnost mycích či pracích prostředků. A v případě rychlovarné konvice budou mít nánosy vodního kamene negativní vliv i na chuť připravovaných nápojů, jako je káva či čaj.

Rozhodně se vyplatí likvidovat vodní kámen pravidelně. Snadněji se ho pak zbavíte. Poradíme vám, jak kámen odstrranit z nejběžnějších domácích spotřebičů. Skvělým pomocníkem při ostraňování vodního kamene je obyčený ocet. Ne vždy je ale vhodné jej použít. Nesnese se například s přírodním kamenem, jako je žula či mramor. Opatrní byste měli být i v případě plastových nebo gumových částí spotřebičů, i ty by mohl ocet nenávratně poškodit.

Rychlovarná konvice

V případě rychlované konvice bude stačit slabší roztok octa. Ocet smíchejte v poměru 1 : 1 s vodou, nalijte do rychlovarné konvice a nechte přejít varem. Pokud je vrstva kamene větší a roztok si s vodním kamenem neporadí, můžete použít ocet neředěný.

Použít můžete také kyselinu citronovou. Naplňte konvici vodou, přidejte jednu polévkovou lžíci kyseliny citronové a vodu přiveďte k varu. Pokud je konvice hodně znečištěná, nechte působit a proces zopakujte. Poté nezapomeňte konvici několikrát důkladně propláchnout čistou vodou.

A samozřejmě si můžete v obchodě pořídit i profesionální odvápňovač, který je určený pro rychlovarné konvice a kávovary.

Myčka nádobí

Také myčka nádobí je náchylná na usazování vodního kamene. Uvnitř potrubí se kromě něj vyskytuje také mastnota. Obojí může vést k ucpání odtokového potrubí. Pravidelným odvápňováním myčky prodloužíte její životnost, snížíte spotřebu energie a vody a zvýšíte účinnost mycích prostředků. Nádobí pak bude lesklejší a nebudou vás trápit bílé fleky na sklenicích.

Pokud se rozhodnete pro ocet, buďte opatrní. Ocet totiž může zničit gumové těsnění uvnitř myčky. Pokud se ho přesto rozhodnete využít, nalijte šálek octa do prostoru myčky, ale také dejte ocet do přihrádky na mycí kapsli. Lépe ale uděláte, když si pořídíte specializovaný čistič určený pro myčky.

Pračka

V pračce se vodní kámen usazuje nejen uvnitř spotřebiče, ale i v dávkovači na prací prášek. I pro pračky jdou sehnat nejrůznější odvápňovací tablety či tekuté odstraňovače vodního kamene. Ideální je používat je tak jednou měsíčně. A pokud máte tvrdou vodu, můžete zvážit pořízení magnetického odvápňovače, který se instaluje na přívodní hadici vody.

Dobře funguje i jedlá soda. Do zásobníku na prací prášek nasypejte asi dva šálky sody a spusťte pračku na prázdno. Vyberte ideálně nejdelší program, který vaše pračka nabízí, a zvolte nejvyšší možnou teplotu (což je nejčastěji 90 °C). Jedlá soda na rozdíl od octa není agresivní a neměla by poškodit ani citlivé části pračky, jako je gumové těsnění.

Zdroj: homeguides.sfgate.com, why-bother.co.uk.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008