Na podzim číhá doma i venku na psy celá řada nebezpečí

 Mazlíčci 
31. října 2021 10:57 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Psům hrozí celá řada otrav Pixabay
Krásné podzimní dny doslova lákají k procházkám se psy. Nejenom během léta, ale především na podzim může na vašeho chlupáče číhat celá řada nebezpečí. Která to jsou?

Houby, klíšťata, nemrznoucí směs, kaštany nebo čokoláda. Tato pětice nebezpečí může číhat na vaše domácí mazlíčky při podzimních procházkách. Jak se zachovat?

Houby

Houby rostou i na podzim, a to jak jedlé, tak i ty jedovaté. Oba druhy však mohou být pro psy škodlivé. I ty jedlé totiž mohou vyvolat zvracení či průjem. Proto dobře při procházkách lesem pejska hlídejte, aby něco nesnědl. A pokud se tak stane, informujte o tom i svého veterináře. 

Kaštany

Kaštany mají sice spoustu blahodárných účinků, navíc je to skvělá zábava pro děti, ale psům jejich konzumace nemusí udělat dobře. Může jim způsobit průjem, zvracení, bolesti břicha a dokonce ucpání střev. Je tak důležité, aby je pejsci nejedli a ani nepolykali. Jestli něco takového zjistíte, raději chlupáče nechejte vyšetřit veterinářem.  

Sladkosti

Jelikož se blíží Vánoce a další radovánky, přibydou v domech i nejrůznější sladkosti, zvláště čokoláda. Ta ovšem obsahuje škodlivý theobromin, který je pro psy jedovatý. Tato látka nadbytečně zatěžuje srdce, centrální nervový systém a ledviny. U psů se předávkování čokoládou projevuje zvracením, průjmem, zhoršenou koordinací, zvýšenou srdeční frekvencí a záchvaty. V takovém případě je nutné ihned vyhledat odbornou pomoc. 

Voda do ostřikovače 

S blížící se zimou se začnou v autech používat nemrznoucí směsi. Ty jsou ale velmi jedovaté nejenom pro lidi, ale zejména pro psy. Proto s její manipulací buďte velmi opatrní. A pokud si všimnete, že pes olizuje místo, kde jste s ní pracovali, ihned k veterináři. Jde totiž o život. Příznaky otravy jsou podobné opilství. Pokud není psovi poskytnuta ihned první pomoc, následky bývají fatální.

Klíšťata

I když už je podzim, neznamená to, že by klíšťata stále neútočila. Naopak. Stále čekají na svou příležitost. A jak je známo, klíšťata způsobují závažná onemocnění, která mohou mít fatální následky. Nejznámější choroby přenášené klíšťaty jsou lymská borelióza, klíšťová encefalitida nebo smrtelná babezióza. Proto je určitě na místě používat antiparazitní obojky a další přípravky. Stejně tak přírodní repelenty, které si můžete sami vyrobit doma. Návod jsme psali zde.

Zdroj: dogster.com, thecovevets.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod