Kdo chce mít na jaře krásný trávník, musí se v zimě vyvarovat časté chyby a navíc jej v únoru správně pohnojit

 Zahrada 
26. ledna 2022 16:09 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Už v únoru se vyplatí trávník pohnojit, ovšem zásadně podzimním hnojivem Depositphotos
I když zatím zima své poslední slovo rozhodně neřekla, majitelé zahrad už pomalu vyhlížejí jaro. Pokud chcete, aby váš trávník byl v nové sezoně opět krásně zelený, je třeba na to myslet už teď v zimě.

Mít krásně zelený trávník není samozřejmost. Pro jeho zdraví je třeba něco udělat. A i když možná mnohé napadne, že teď v zimě zatím není třeba na trávník myslet, není to pravda. Naopak tyto měsíce o kondici vašeho trávníku hodně rozhodnou. Je třeba provést jednu klíčovou věc a naopak se vyvarovat časté chyby. Pokud se budete držet následujících rad, máte našlápnuto k tomu, že váš pažit bude opravdu šťavnatý.

V únoru pohnojte

Možná to zní bláznivě, ale předjarní hnojení trávníku má opravdu cosi do sebe. Počkejte s tím tak do poloviny února a hnojte spíše mírně. V žádném případě však nepoužívejte jarní hnivo, pro které je typický vysoký obsah dusíku, který podporuje růst. Naopak sáhněte po podzimním hnojivu, které stojí na vysokém obsahu draslíku.

Draslík pomůže trávě přečkat zbytek zimy, i když už nasazuje na nové výhonky. Pletiva tohoto trávníku pak jsou pevnější a nepodléhají tolik chorobám a teplotám. Jde o výbornou prevenci proti plísni sněžné, která se projevuje zahnědlými fleky, zjevně odumřelou trávou a stébly slepenými bílým povlakem připomínajícím pavučinu.

Klasické jarní dusíkaté hnojivo, které podporuje růst, vytáhněte až opravdu na jaře. Použít by se mělo teprve ve chvíli, kdy teploměr ukazuje více stupňů nad nulou a kdy už kořínky začínají bujně růst a stonky se vytahují.

Na co dát pozor

Pro kondici trávníku můžete udělat ještě jednu věc, a to nešlapat po zmrzlém pažitu. Jakmile totiž pošlapete zmrzlý trávník, zdeformujete buňky ve stéblech. Kvůli tomu se dovnitř snadněji dostanou různé plísně a choroby. A jakmile se oteplí, začnou trávník nemilosrdně likvidovat. Výsledkem jsou pak hnědé fleky v trávě. Lokální poškození sice obvykle není třeba řešit, protože tráva opět zregeneruje, ale bude trvat déle, než se vám trávník opět hezky zazelená. 

Ani obleva není pro trávník úplně ideální. Na změklých stéblech vytvoříte vlastní vahou doslova obří krátery, kterými se dovnitř opět mohou dostat různé zárodky plísní. Pokud na trávník přesto musíte vejít, je lepší využít jen chodníčky, případně položit do trávníku prkno, po kterém přejdete. Váha se pěkně rozloží a pažit nepoškodí. Jen nezapomeňte prkna zase včas odklidit, jinak se vám pod nimi brzy vytvoří lysina.

Zdroj: thespruce.com, dumazahrada.cz.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve