Dopřejte si vlastní ovoce i během zimních měsíců. Důležitá je zralost při sklizni a vhodná vlhkost při skladování

 Zahrada 
01. října 2022 08:30 / Pavla Krejčí
  0
📷
1 fotografie v galerii
Při skladování je třeba udržovat správnou vlhkost Pixabay
Máte plnou zahradu podzimního ovoce? Užijte si úrody ještě několik měsíců i po sklizni. Abyste se co nejdéle těšili chutných plodin, držte se pravidel, jak ovoce sbírat a kde a za jakých podmínek ho uskladnit. Vlastní vypěstované produkty jsou vždy kvalitnější a zdravější, a pokud se budete řídit zásadami správné sklizně, tak i déle vydrží.

Období sklizně bývá většinou nejoblíbenější částí roku. Vysoká úroda je snem všech pěstitelů, kteří své zahradě věnují stálou péči. Pokud se však urodí velké množství plodů, je třeba myslet na správné sklízení a následné uchování.

Správně sklízejte, důležitá je zralost

Při sklizni je podstatné držet se několika hlavních zásad, díky kterým si zajistíte jedlou úrodu ještě několik dalších měsíců.

Sklízejte plody v pravou chvíli. Pokud ovoce utrhnete příliš brzy nebo naopak pozdě, po uskladnění nikdy dobře nedojde ke konzumní zralosti. Rovněž nebude tak chutné a šťavnaté. V případě přezrálých plodů dochází k vyššímu procentu napadení hmyzem, a není tak možné je uskladnit. Platí tedy následující zásada. Skladujte pouze nepoškozené ovoce. Nejlépe ho rozdělte podle jednotlivých odrůd a nikdy nemíchejte více druhů ovoce.

Jestliže máte prostorný sklep, snažte se ovoce uchovávat v jedné vrstvě. Plody by také měly být skladovány volně – v bedýnkách, přepravkách nebo na dřevěných policích. Zabráníte tomu, aby se navzájem nakazily, pokud by začaly hnít.

Zásadní je udržování stálé teploty v rozmezí 3–10 stupňů s dobrým odvětráváním. Vlhkost by se měla pohybovat okolo 80 %. Pokud bude sklepení příliš suché, plody budou rychleji schnout a postupně se scvrknou. Naopak při vysoké vlhkosti plesniví a hnijí.

Jak poznat správnou zralost?

Při sklízení ovoce je důležité zvolit vhodný den, nejlépe suchý a chladný. U samotného trhání se řiďte dle stopky. Jestliže lze plody i se stopkou lehce oddělit od větve, je to znamení, že můžete sklízet. Nesnažte se však na to jít až moc zhurta. Pomalu a jemně stopku vykruťte. Nezapomínejte, že je to opravdu důležité. Pokud je stopka z ovoce vytržena, plísně a jiné infekce se jednoduše dostanou dovnitř, a začne se kazit. Rovněž je třeba plody ukládat opatrně, nesypte je a ani s nimi neházejte, úroda by byla potlučena, a tedy náchylná k hnilobě.

Jednou za čas je na místě uskladněné ovoce zkontrolujte. V případě, že objevíte hnijící nebo plísní napadené kusy, ihned je vyhoďte.

Autorský článek, další zdroje: hobbymanie.tv, zahradkarskaporadna.cz

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve