Připravte domácí hnojivo ze zbytků, které by skončily v koši. Banánové slupky jsou bohaté na živiny a minerály, díky kterým vaše rostliny ožijí

 Zahrada 
31. května 2023 10:20 / Ema Maxová
  0
📷
1 fotografie v galerii
Připravte domácí hnojivo ze zbytku, který by normálně skončil v koši. Pixabay / Alexas_Fotos
Banány jsou nejen oblíbeným a velmi chutným ovocem, ale také mohou být užitečným pomocníkem při výživě vašich rostlin. Banánová slupka v sobě totiž ukrývá spoustu živin a minerálních látek, které z ní dělají ideální hnojivo. Použít jej můžete na pokojové rostliny, ale i na venkovní rostliny na vašich záhonech.

Banánové slupky mohou být vynikajícím přírodním hnojivem pro vaše rostliny a zároveň mohou fungovat jako přírodní ochrana proti škůdcům. Takže pokud se na vaší zahradě potýkáte se škůdci, jako jsou mšice, nebo trpíte chudými půdními podmínkami, můžete se snažit využít banánové slupky, které běžně vyhazujete do koše. Banánové slupky jsou totiž bohaté na živiny, jako je draslík, fosfor a vápník, které jsou nezbytné pro růst rostlin.

Jak využít banánové slupky na zahradě

Jedním způsobem je rozdrtit slupky a následně je rovnoměrně rozprostřít po půdě. To pomůže zlepšit půdní strukturu, zvýšit její pH a dodat živiny rostlinám. Další možností je vložit slupky do vody a nechat je tam několik dní kvašit. Poté můžete tuto tekutinu použít jako hnojivo nebo postříkat rostliny jako přírodní insekticid. Banánové slupky také mohou být použity jako mulč, což pomůže udržet vlhkost půdy a potlačit růst plevelů.

Silné hnojivo

Pokud potřebujete opravdu silné hnojivo, které je opět nakopne, připravte si jej následovně:

Slupku nakrájejte a dejte do zavařovací sklenice, zalijte převařenou vychladlou vodou a uzavřete víčkem. Nechte 2 týdny vylouhovat a před použitím roztok nařeďte v poměru 1 : 5.

Na co si dát pozor

Pokud chcete vyzkoušet banánové slupky jako přírodní hnojivo, je důležité si uvědomit, že slupky obsahují mnoho cukru, což může přilákat hmyz a jiné škůdce. Proto je důležité pečlivě je rozemlít nebo použít fermentaci, aby se snížil obsah cukru. Pokud jde o mulčování, doporučuje se použít pouze tenkou vrstvu slupek, aby se předešlo nadměrnému kyslíkovému nedostatku v půdě.

Využití banánových slupek na zahradě může být užitečným způsobem, jak pomoci vašim rostlinám růst a bojovat proti škůdcům. Navíc je to ekologická a cenově dostupná alternativa k chemickým hnojivům a pesticidům. Takže příště, když si budete olupovat banán, si vzpomeňte na to, že jeho slupky mohou být užitečné pro vaši zahradu. Místo toho, abyste je vyhodili do koše, můžete je využít k poskytnutí výživy vašim rostlinám a zároveň je chránit před škůdci. Takže až příště budete péct banánový chléb nebo uděláte smoothie, nezapomeňte využít i banánové slupky a těšit se z krásných a zdravých rostlin na vaší zahradě. Psali jsme také: Pár osvědčených rad pro lepší úrodu jahod. Zaměřte se na rostliny, které pěstujete v těsném okolí jahodníků.

Autorský článek, další zdroje info: brisbane.qld.gov.auhomesandgardens.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47