Využívá se nejen v kosmetice, ale také v domácnosti. Glycerin dokáže být neskutečně užitečný

 Ostatní 
19. srpna 2020 11:03 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vaše zem se bude lesknout jako zrcadlo Depositphotos
Využívá se nejen v kosmetice, ale také v domácnosti. O čem je řeč? O glycerinu, který byl před časem poměrně nedostatkovým zbožím, avšak možná vám nakonec doma nějaká lahvička zůstala a vy přemýšlíte, co teď s ní.

Rozhodně ji nevyhazujte a pojďte se raději inspirovat, k čemu všemu můžete tuto látku využít. Možná budete překvapeni.

Poradí si s fleky od borůvek

Jak jsme již uvedli, asi nejznámější využití glycerinu je v kosmetickém průmyslu. Je skvělý například na popraskanou kůži, často se využívá jako základní surovina při výrobě domácího mýdla. Avšak je to také velmi účinný čistič skvrn. Osvědčil se například na fleky, které na ubruse zůstaly třeba od malin či borůvek. Stačí na látku kápnout trochu glycerinu a nechat jej působit přibližně hodinu. Poté je dočistěte pomocí slané vody a skvrna by měla být pryč.

V kombinaci se solným roztokem

Stejně můžete postupovat také v případě, že jste polili ubrus kávou nebo čajem. Ovšem u těchto látek je vhodné skvrnu nejen pokapat glycerinem, ale přímo zašpiněnou část namočit do směsi glycerinu a solného roztoku v poměru 1 : 1. Nechejte opět ideálně hodinu působit, poté znečištěné prádlo dejte do pračky a doperte.

Glycerin pomáhá také leštit kůži, takže pokud máte například sedačku z tohoto materiálu, přetřete ji glycerinem, vyleštěte a navraťte jí zašlou slávu. Dobrou zprávou je, že stejně můžete oživit vzhled například koženého kabátu, obuvi nebo kabelky.

Na nábytek i podlahu

Pokud glycerinem přetřete lakovaný nábytek, budete méně často bojovat s nánosy prachu. S pomocí glycerinu a vody také můžete vyleštit parkety nebo laminátovou podlahu. Pokud to chcete vyzkoušet, připravte si do kýblu s asi pěti litry vody 2-3 lžíce glycerinu, dobře vše promíchejte a můžete se pustit do úklidu. Nejste-li si jistí, z jakého materiálu jsou vaše podlaha či nábytek, vyzkoušejte uvedené lešticí a čisticí přípravky vždy nejprve na malém kousku.

Glycerin se stal také základem pro výrobu dezinfekce, které byl před několika měsíci velký nedostatek. Pokud uvažujete, že si časem budete doma vyrábět další várku, návod najdete v našem článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod