Jestli se chcete zbavit molů jednou provždy, musíte vědět, jak na to

 Ostatní 
26. října 2020 12:42 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Molům chutnají potraviny i oblečení Depositphotos
Ať šatní nebo nepotravinoví moli, oba druhy dokáží nadělat velkou paseku. Zbavit se molů není jednoduché, ale jde to. Mol je nenápadný motýlek s šedými křídly. Prvního necháte prolétnout bez většího zájmu, ale jakmile se objeví další, už tušíte, že je zle. Je jasné, že se u vás zabydleli moli.

Pokud se vyskytli moli ve spíži, kde skladujete mouku a těstoviny, budou pravděpodobně potraviny napadeny. Kým? Je celá řada možností: mol obilní či zavíječ moučný. A dokonce i mol šatní může vzít zavděk potravinami. 

Potraviny jsou v ohrožení

Moli se k vám dostanou velmi jednoduše, mohou přilétnout digestoří, světlíkem, ale nejčastěji si přinesete kuklu v mouce s nákupem. Dospělí moli se rychle množí, ale škody páchá jejich potomstvo. Když objevíte dospělého mola, vajíčka už jsou nakladená v sypkých potravinách. Načaté sáčky s moukou budou napadané zcela jistě. Tito škůdci nepohrdnout ani cukrem, piškoty, čokoládou, kořením, luštěninami, ořechy.

Feromonům neodolají

Do popelnice byste měli vyhodit všechny potraviny v otevřených obalech. Rychle se zbavte i těch, kde odhalíte jemnou pavučinku nebo zámotek. Poté celou spíž i dózy vyčistěte. Následovat by měly prostředky proti molům, které zakoupíte v drogerii. Dejte přednost těm na bázi feromonů, chemickým lapačům se raději vyhněte. Potraviny skladujte ve skleněných dózách. Podle babských rad se vyplatí přidat k sypkým potravinám bobkový list nebo pár kuliček pepře.

Vezmou si do parády oblečení a koberce

Pokud motýlek poletuje v blízkosti šatníku, je jisté, že si larvy vezmou do parády oblečení, především z přírodních materiálů, jako jsou bavlna, kožešina, kůže, vlna. Cílem mohou být i přikrývky, deky, vlněné koberce. Nejlépe se jim daří v tmavých koutech skříní, kde je malý přístup světla a vzduchu. Napadené textilie vyklepejte a vyperte, nechte opravit, případně vyhoďte, pokud oprava už není možná.

Levandule ani rozmarýn jim nevoní

Skříně pravidelně uklízejte a vyluxujte i rohy, vytřete rovněž prach. Sezonní oblečení uložte do vakuovaných pytlů. Platí to i pro věci na chalupě, které nepoužíváte. Do skříně zavěste sáčky s levandulí, skořicí, hřebíčkem nebo rozmarýnem. Jejich vůni moli nesnášejí. Dále čtěte: Moly lze vyhnat i ekologicky. Stačí k tomu ingredience, kterou má každý doma.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008