Nemůžete se dočkat nakládaček? V igelitovém sáčku budou kyselé okurky hotové už za hodinu

 Ostatní 
01. srpna 2022 11:41 / Kateřina Andrýsková
  2
📷
3 fotografie v galerii
Okurky lze nakládat mnohem rychleji Depositphotos
Domácí kyselé okurky se s kupovanými často nedají srovnávat. Každý máme svůj osvědčený recept, ale hádáme, že tento jste ještě nezkoušeli. Kyselé okurky z něj totiž vytěžíte už do hodiny. Takže pokud na ně máte neodolatelnou chuť a nechcete si kupovat ty z obchodu, vrhněte se do práce.

Okurky nakládačky, ale i klasické salátové či polní, nevyžadují při pěstování žádnou velkou péči. Pokud jste se navíc uchýlili k vertikálnímu pěstování okurek, je pravděpodobné, že letos sklízíte jednu okurku za druhou a pomalu už nevíte, co s nimi. Máme pro vás dnes dva tipy, mezi které patří zrychlené nakládání okurek v igelitovém sáčku a teplá okurková polévka.

Okurky lze samozřejmě konzumovat i čerstvé, což je nejspíš to první, co začnete dělat, když sklidíte první, druhou a třetí okurku. Následně se uchýlíte ke každodenní přípravě okurkového salátu na všechny způsoby či domácích limonád, ale po chvíli už cítíte, že vám okurky lezou i ušima. V tu chvíli přichází čas na zpracování okurek na pozdější časy. A jestliže už se nemůžete dočkat, až ochutnáte první letošní nakládačku, trochu vám to ulehčíme. Může to totiž být už za hodinu po naložení okurek.

Hodinové nakládačky

Při klasickém zavařování potřebujete zavařovací sklenice, víčka, zavařovací hlavu a spoustu dalších věcí. Nehledě na to, že samotné nakládání, příprava láku a následné uležení zabere mnoho času. Můžete to zkusit ale jinak a vzít si k ruce zavírací igelitový sáček a pár ingrediencí na ochucení. Lahodné nakládačky pak můžete chroupat už za hodinu.

Jak na to

Připravte si natrhané okurky (zhruba kilo), dvě lžičky soli bez jódu, lžičku cukru, 3 stroužky česneku a bylinky dle vlastního výběru. Doporučujeme petržel a kopr. Čerstvé okurky důkladně omyjte a nakrájejte nožem na plátky či drobné kostky. Okurky při tomto postupu nenakládejte vcelku, jelikož byste se z nich pak nemohli těšit už za hodinu. Nakrájení na drobné kostičky či plátky je to, co je činí tak rychle hotovými. Následně omyjte a nasekejte najemno i bylinky a vložte vše do sáčku a promíchejte. Žádná voda není potřeba – okurky ji pustí samy. Igelitový sáček pak vložte do lednice a nechte alespoň hodinu uležet. Poté můžete podávat.

Okurková polévka

Když zapomenete na nakládané okurky, znáte tepelně upravenou okurku nejspíš z omáček a vzpomenete si na ni i v souvislosti se španělským ptáčkem. Co ale takhle okurková polévka? Zkoušeli jste někdy? Pokud ne, o mnohé jste přišli. A když ji doplníte smetanou, budete se olizovat až za ušima.

Potřebovat budete: 2 okurky salátovky, 1 cibuli, 4 stroužky česneku, hrst petrželky, kopr, lžíci másla, 1 bramboru, 1/2 litru zeleninového vývaru, tři lžíce zakysané smetany na zjemnění, bylinky, sůl a pepř dle chuti. Okurky před tepelnou úpravou oloupejte a odstraňte jádra. Následně je nakrájejte na kostičky. Následně si připravte i česnek a cibuli, petrželku a kopr – vše nakrájejte nadrobno. Bramboru oloupejte a nakrájejte na kostičky. Do hrnce vložte máslo a nechte ho rozpustit. Obdělejte na něm cibuli, poté česnek a následně i bylinky. Přidejte okurky, bramboru, zalijte vývarem a nechte vařit, dokud není vše měkké. Polévku nakonec rozmixujte a zjemněte zakysanou smetanou. Osolte, opepřete a podávejte s chlebovými krutony.

Zdroj: chalupari-zahradkari.cz, toprecepty.cz.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008