Nenechávejte koření v kupovaných sáčcích. Hrozí plíseň i ztráta chuti

 Ostatní 
16. srpna 2022 13:51 / Kateřina Andrýsková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Správné uskladnění koření je nadmíru důležité Pexels
K ochucení vašeho jídla by správně měla stačit jen špetka vybraného koření nebo bylinek. Pokud tomu tak není, buď kupujete nekvalitní koření nebo ho nesprávně skladujete. Pro intenzivní chuť výsledného pokrmu si totiž musí zachovat své původní aroma a chuť, což se vám při nevhodném skladování nepodaří.

Někdo dá přednost malým kořenkám, do kterých si zakoupené koření přesypává po návratu z obchodu, jiní ponechají koření v původním obale. Vždyť má přece uzavíratelný vršek se zipem, tak co se může pokazit? Odpovědí je, že mnoho. Jak nevhodné kořenky, tak ponechání koření v původních sáčcích může kvalitu vašeho koření a bylinek ohrozit. A to nejen úbytkem vůně a chuti, ale může i navlhnout a stát se živnou půdou pro různé plísně či živočichy.

Málokdo to ví, ale balení, ve kterém koření kupujete, není určeno pro dlouhodobé skladování. Slouží spíš jako obalový materiál pro převoz zakoupeného koření z obchodu domů, kde je ovšem potřeba přesypat koření do vhodných kořenek. Stejně jako kávu je lepší ho kupovat vcelku (například pepř, hrubozrnnou sůl či provensálské bylinky) a namlít si ho až těsně před použitím v mlýnku nebo ho rozdrtit v hmoždíři. A znovu: stejně jako káva vám totiž mnohem déle vydrží, když bude vcelku. Namleté koření má trvanlivost asi půl roku, zatímco celé až pět let.

A pokud si doma sušíte bylinky, vydrží vám při správném uskladnění i dva roky. Navíc je pro sklizeň nejvyšší čas, abyste i v zimě měli čím ochutit vaše potraviny. Protože pokud pěstujete vlastní bylinky, moc dobře víte, že ty, které vám vyrostou na zahradě, mají mnohem intenzivnější a lepší chuť než ty, které koupíte už v sušené podobě v obchodě.

Vyrobte si vlastní směs

Chcete-li opravdu intenzivní chuť čerstvých bylinek, doporučujeme připravit si vlastní oblíbenou směs. Nejlepší způsob, jak je usušit, je omotat kolem stonků natrhaných bylinek provázek a zavěsit je například na půdě či jiném suchém a tmavém místě. Aby se na bylinky neprášilo, můžete ve spodní části papírového sáčku vytvořit nůžkami otvor a bylinky do něj "obléknout" jako do kabátu. Bylinky by takto měly schnout alespoň dva týdny. Pak už je stačí vhodně nakombinovat a rozemlít. Samozřejmě je můžete uskladnit i jednodruhově. Bylinky lze sušit i v sušičce na ovoce a zeleninu na nejnižší nastavení zhruba osm hodin.

Volte vhodné nádoby

Ať už se ale rozhodnete používat domácí bylinkové koření či kupované, je potřeba ho především dobře uskladnit. To, že kupované koření (nebo domácí vyrobené ze sušeným bylinek) přesypete do kořenek, ještě neznamená, že je vše tak, jak má být. Abyste zachovali nejen barvu, ale i chuť a vůni vašeho koření, musí to být správné nádoby. Koření a bylinkám nejvíce uškodí vlhko, světlo a teplo, proto, pokud jste se rozhodli pro průhledné kořenky, uchovávejte je na temném místě, které má pokojovou teplotu – proto nikdy nepatří do blízkosti varné desky.

Ještě lepší jsou tmavě zbarvené skleněné kořenky, které vydrží i dlouhodobější kontakt s agresivními silicemi, které můžete najít například v hřebíčku či zázvoru, ale navíc není potřeba uchovávat je v uzavřené skříňce. Takové dózy totiž nepotřebují temné místo. Podobně poslouží i keramické či porcelánové dózy.

Mrazák poslouží stejně dobře

A pokud to chcete celé zjednodušit, nebojte se bylinky ani zamrazit. Bylinky jako mátu, citronovou trávu, meduňku či heřmánek můžete vložit do uzavíratelného sáčku a umístit je do mrazáku i ve větším množství. Petrželku či pažitku je vhodné před mrazením nasekat nadrobno, abyste si mohli odebírat vždy jen potřebné množství. Variantou je také bylinky nasekat a společně s olivovým olejem či rozteklým máslem je umístit do formiček na led. Chcete-li pak ochutit polévku či omáčku, stačí vyklepnout jednu nebo dvě kostky a domácí "vegeta" je hotová.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: simpleathome.com, chatar-chalupar.cz.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod