Podzim je ideální čas k dezinfekci půdy. Vyzkoušejte vápno, je to levná a účinná metoda

 Zahrada 
21. listopadu 2020 10:02 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Dusíkaté vápno půdu perfektně vydezinfikuje Pixabay
Pokud jste ještě před nástupem zimy neočistili půdu od škůdců, máte nejvyšší čas. Vyzkoušet můžete třeba dusíkaté vápno. Je to účinná metoda, která vás finančně nezruinuje.

Pokud se rozhodnete udělat něco pro zdraví své půdy, pohnojte ji dusíkatým vápnem. Jde o hnojivo vyrobené z vápence dolomitického, které je určené speciálně pro pěstování rostlin. Nepleťte si toto hnojivo s klasickým nehašeným stavebním vápnem, to by naopak poničilo trávník a poškodilo by i kulury v půdě.

Vápno má tu výhodu, že půdu nejen dezinfikuje, ale současně likviduje zárodky škůdců, některé patogenní houby a taky likviduje semena plevelů. Dalším bonusem je pak dodávání dusíku, tedy hnojení.

Výhody dusíkatého vápna

Dusíké vápno má řadu výhod:

  • Díky vysokému obsahu vápna a organicky vázaného dusíku podporuje přirozenou úrodnost půdy.
  • Příznivě ovlivňuje růst a vývoj rostlin.
  • Likviduje napadení pozemku slimáky.
  • Použití dusíkatého vápna snižuje výskyt plevelů - hubí klíčící plevele a semena plevelů.
  • Urychluje zrání kompostů.
  • Hnojivo se beze zbytku rozkládá a nezanechává žádné zbytky těžko rozložitelných látek.

Jak půdu vydezinfikovat

Obecně se dá říct, že na plochu velkou přibližně 10 m2 budete potřebovat asi půl kilogramu dusíkatého vápna. Vápno rozhodíte na ošetřovanou plochu a hráběmi opatrně zapravíte do země. Půdu je pak nutné pořádně zalít. Vlhkost je totiž podstatná, bez ní by se z dusíkatého vápna neuvolnily potřebné účinné látky. Ty v optimálním případě proniknou až do hloubky 15 centimetrů.

Abyste vlhké prostředí podpořili, překryjte ošetřený záhon fólií a tu na místě nechejte dva až tři týdny. Po týdnu můžete fólii nadzvednout a půdu znovu pokropit vodou.

Vápno lze použít i na jaře

Jestliže nestihnete záhony dusíkatým vápnem ošetřit na podzim, můžete proceduru udělat i na jaře. Má to ale jeden háček. Při vápnění na jaře musíte dodržet ochrannou lhůtu tří až čtyř týdnů před sadbou. A stejně jako na podzim musíte i na jaře dbát na to, aby provápněná půda byla pořád vlhká.

Pokud byste nechali půdu vyschnout a pak do ní vysadili rostliny, vápno by vám je po prvním zalití spálilo. O detoxikaci půdy se postará i výsadba hořčičného semínka, jak jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod