Nic nerozzáří podzimní dny jako barvy chryzantém. Ozdobí nejenom balkony, ale i interiéry

 Dům 
16. října 2021 10:00 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Chryzantémám se často říká listopadky Pixabay
Nic tak nerozzáří podzimní dny jako barvy chryzantém. Vyzdobit si jimi můžete celou terasu i balkon. A při správné péči vám vydrží opravdu dlouho.

Pokud byste se chryzantémám podívali trochu na zoubek, zjistili byste, že slovo chryzantéma pochází z řečtiny a znamená velice příhodně „zlatý květ". Tyto květiny jsou však oblíbené hlavně na východě Asie. Například pro Japonce představují symbol lidské dokonalosti a jsou pradávným znakem japonských císařů. V Číně je zase chryzantéma považována za posvátnou květinu, která má své místo při obřadech a v chrámech. U nás se také můžete setkat s názvem listopadka. Často zdobí nejenom balkony, ale také hroby v období Dušiček. A jak o listopadky pečovat?

Miluje slunce

Pokud budete mít chryzantémy venku, například na terase, sáhněte po mrazuvzdorných kultivarech. Květináče se poté snažte dát ideálně na slunečnou stranu. Proto, aby byla tato listopadka stále krásná, vyžaduje výživu. Proto nezapomínejte do zálivky přidávat také hnojiva. Květinu zalévejte nejlépe ke kořenům, protože voda na listech by mohla způsobit houbovitou chorobu.

Zaštipujte poupata

Aby chryzantémy neměly kvítky malé, je potřeba částečně vyštipovat násadu poupat, zejména tam, kde se začnou shlukovat. Pokud tuto péči zanedbáte, budou květy chryzantém nejen menší, ale může se stát, že poupata zaschnou a při namočení zplesniví. A to se projeví i na kvalitě ostatních květů. Chryzantémy někdy také překvapí bohatostí svých květů a někdy je potřeba těžké stonky s květy podepřít.

Vydrží do jara

Spousta lidí udělá zásadní chybu ve chvíli, kdy jim chryzantéma přestane kvést. Jednoduše ji vyhodí. A to je chyba. Pokud ji dáte na světlé stanoviště, kde se teplota pohybuje kolem 5 až 8 °C a omezíte zálivku, květina vám dokáže bez obav přečkat do jara. Počátkem dubna ji umístěte na teplejší místo (kolem 12 °C) a navyšte přísun vody. 

Paráda do bytu

Listopadky můžete mít také jako pokojovou rostlinu. Čistí vzduch, zvyšují vzdušnou vlhkost a pomáhají zbavit se stresu, což se v nadcházejících podzimních dnech určitě hodí. V obchodech se dají sehnat hrnkové varianty, které jsou menší a skvěle se hodí do interiéru. I hrnková chryzantéma vyžaduje světlo, aby se poupata rozvila. Nezapomeňte na zálivku, která bude četnější než u venkovní varianty. 

Jako léčivka

Málokdo ví, že chryzantémy jsou vlastně léčivka. Stačí špetku květů zalít vařící vodou a nechat louhovat. Nálev z květů, listů i kořenů se užíval především při infekcích a horečce, pro posílení jater a zraku. Příznivé účinky má chryzantéma i při vysokém krevním tlaku a cukrovce, kdy je potřeba dodržovat také vhodnou dietu. Jaká se hodí při diabetu typu 2 jsme psali zde.  

Zdroj: gilmour.com, gardeningknowhow.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008