Je ideální čas přeházet kompost, a získat tak kvalitní zeminu

 Zahrada 
04. ledna 2022 18:19 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Kompostované suroviny pracují i během zimních měsíců Pixabay
Máte na zahradě kompost? Pak je leden ideální doba na jeho přeházení. Díky tomu získáte skvělou výživnou půdu pro vaše rostliny.

Vaše zahrada teď přes zimu sice odpočívá, ale v kompostu se pořád něco děje. A aby tomu tak bylo i nadále, je potřeba přiložit ruku k dílu. Leden je ideální období, kdy je potřeba kompost celý rozebrat a již hotovou zeminou obohatit vaše záhony. 

Musíte až na dno

Pokud doslova nemrzne až praští, teple se oblékněte, vezměte do rukou vidle, hrábě a rýč a směle na zahradu. Odstraňte vrchní vrstvu kompostu, která může být lehce namrzlá, a tak ji snadno odstraníte. Je potřeba, abyste se dostali až k vrstvám, které jsou rozložené, což zpravidla trvá až tři roky. Jedině tak máte jistotu, že jste se dostali k opravdu kvalitní zemině. 

Ideální k předpěstování

Hotový kompost naložte na kolečka a rozprostřete je na záhony, kde v klidu může odpočívat až do jarních měsíců. Zbytek si klidně schovejte do černých pytlů. Budete tak mít připravenou kvalitní zeminu pro předpěstování například paprik nebo rajčat, případně balkonovek.

Dříví na dno 

Jakmile jste kompost probrali, je potřeba jej znovu seskládat. Aby se vám v něm správně rozkládaly rostlinné zbytky, je potřeba dodržet pár pravidel. Kompost musí dýchat a musíte do něj dávat správné rostlinné zbytky. Prodyšnosti docílíte díky dřevu. Proto na dno dejte pár větví, případně kůry. Na tento základ poté dejte materiál, který se rozkládá pomaleji a hůře, například drobné větvičky, nahoru naopak snadno tlející části.

Co tam patří

Kompost můžete obohacovat i během zimních měsíců. Čím rozmanitější bude, tím kvalitnější získáte živiny. Během zimy do něj můžete přidávat zbytky zeleniny a ovoce, slupky, vaječné skořápky, sypaný čaj, kůru, piliny, ale například i vychladlý dřevěný popel. Ne všechny zbytky z kuchyně se  však pro kompostování hodí. Které tam nepatří, se dočtete zde.

Zdroj: familyhandyman.com, gardeningknowhow.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008