Čas zahrádkářů začíná už nyní: Udělejte si předjarní plán

 Zahrada 
15. ledna 2022 15:53 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
I když jsou záhony ještě v režimu zimního spánku, už nyní se můžete připravit na jaro Pixabay
Nečekejte na jaro. Vaše zahrada potřebuje pomocnou ruku i teď během zimy. Jenom tak docílíte toho, že se budete moc těšit z bohaté úrody.

Už vás svrbí ruce a nemůžete se dočkat, kdy je zase zaboříte do hlíny a začnete opečovávat svou zahradu? Jaro je sice ještě daleko, ale to neznamená, že byste se už teď nemohli na novou pěstitelskou sezonu připravit. Co tedy už nyní můžete udělat?

Plánujte

Už teď v zimě si můžete předem naplánovat, co si na zahradě zasadíte. Vezměte si papír, tužku a namalujte si půdorys vaší zahrady. Vyznačte si všechna místa, která chcete osázet. Vedle si napište seznam všech plodin a květin, které byste si letos chtěli zasadit a poté si zjistěte, jaký prostor, stanoviště i půdu potřebují pro svůj růst. Díky tomu tak můžete zjistit, zda tyto plodiny můžete pěstovat konkrétně na vaší zahradě a zda je k tomu dostatek prostoru. Vzpomeňte si také na loňskou sezonu, čemu se na vaší zahradě dařilo a čemu naopak ne.

Změna stanovišť

Aby se jednotlivým plodinám dařilo, potřebují pravidelně měnit stanoviště. Díky tomu bude půda obohacována o různé druhy živin. Pokud na záhonu byly minulý rok luštěniny, tentokrát vysejte košťáloviny a místo kořenové zeleniny letos pěstujte plodovou. Ale pozor na určité výjimky. Například brambory by nikdy neměly přijít po rajčatech a naopak, přitahují totiž stejné typy plísní.

[:id_3042]

Příprava půdy

Vyrazte na zahradu zkontrolovat nejenom to, zda se vám do chatky nebo kůlny nevloupali během zimy nezvaní hosté, ale přitom si prohlédněte záhony. Pokud jste je pořádně nepohnojili na podzim, navozte na ně kompost. Nezapomeňte jej také přikrmit trochou probiotik, která v něm krásně nastartují veškeré rozkládací procesy. Pokud zemina není vyloženě slehlá a beznadějně udusaná, záhony neryjte. V opačném případě si tak můžete trochu "zaposilovat".

Vysévejte

Leden a počátek února je také skvělou dobou na předpěstování si jednotlivých rostlin, například paprik, rajčat a dalších druhů zeleniny, o nichž se dočtete zde. Už koncem února a začátkem března však můžete na záhony zasít první semínka, například mrkev, ředkvičky, petržel, špenát, raný salát, hrách, kopr, cibuli nebo česnek. Do skleníku můžete vysévat celer, raný salát, papriky, lilek, kedlubny či brokolici, z květin pak lobelky, plamenky nebo třeba hledíky. 

Zdroj: agrilifeextension.tamu, ifacountrystores.com

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008