Vypěstovat si z pecky avokáda krásnou pokojovku zvládne i úplný začátečník. Základ je teplo a vlhko

 Ostatní 
22. ledna 2022 10:07 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Z avokádové pecky si můžete vypěstovat hezkou pokojovou rostlinu Depositphotos
Avokádo patří mezi superpotraviny a do jídelníčků českých rodin si už prorazilo svou cestu. Kromě toho, že si z něj můžete připravit třeba chutnou pomazánku, byla by škoda nezužitkovat i jeho pecku. Vyroste vám z ní krásná pokojovka.

Vypěstovat si z avokádové pecky krásnou pokojovou rostlinu, která vám při troše štěstí dá i chutné plody, zvládne i naprostý začátečník. Existují prakticky dvě metody, jak na to. Můžete klidně zkusit obě, alespoň zjistíte, která vám vyhovuje lépe.

Hlavní je jednat rychle

Ať už zvolíte jakýkoliv způsob pěstování avokáda, pecku nenechávejte příliš dlouho ležet ladem. Poměrně rychle ztrácí schopnost vyklíčit. Avokádo rozkrojte co nejopatrněji, abyste pecku nepoškodili. Pak ji důkladně očistěte od dužiny. Pokud byste ji na pecce nechali, mohla by váš pokus snadno zhatit hniloba.

Rovnou do hlíny

Očištěnou a osušenou pecku můžete dát rovnou do květináče. Rostlince bude vyhovovat vlhký a dobře propustný substrát nebo perlit. Pro rychlejší naklíčení můžete dát přes květináč fólii, abyste vytvořili skleníkové klima. Pecku zatlačte do hlíny jen asi dva až tři centimetry, a to špičkou nahoru. Pokud máte kulatou pecku, poznáte spodní stranu podle toho, že bude mít světlejší barvu.

Hydroponie

Oblíbená je i druhá metoda, kdy do pecky zapíchnete tři párátka nebo špejle a takto pecku položíte na sklenici s vodou tak, aby se hladina jen zlehka dotýkala spodní části pecky. Vodu pravidelně dolévejte. Jakmile kořeny zaplní sklenici a z pecky se začne klubat stonek, můžete rostlinu přesadit do květináče. Opět musí část pecky vyčnívat nad zeminu. Na začátku si vystačíte s květináčem o průměru devět až deset centimetrů, jak bude rostlina sílit, můžete použít větší květináč.

Základ je teplo a vlhko

Ať už zvolíte jakýkoliv postup, důležitá je následná péče. Avokádo potřebuje hlavně teplo a vlhko. Substrát udržujte stále vlhký. Nejlépe se avokádu povede poblíž topení, kde je teplota kolem 25 stupňů Celsia. Za těchto podmínek vám rostlinka vyklíčí během pár týdnů. Pokud se tak nestane ani po měsíci, bude lepší zkusit to s novou peckou.

Zaštipujte, ať rostlina košatí

Určitě se vyplatí mladou rostlinu pravidelně zaštipovat, aby se vám hezky rozkošatěla. Avokádo může při dobrých podmínkách vyrůst až do dvoumetrové výšky. Zaštipováním podpoříte také kvetení. V létě můžete rostlinku dát i ven, ale pozor na přímé sluneční paprsky. V horkých dnech bude avokádo vyžadovat vydatnější zálivku. Pokud máte možnost, zalévejte výhradně dešťovou vodou. V zimě zálivku výrazně omezte.

Plodí i v domácích podmínkách

Avokádo může plodit nejdříve za čtyři až pět let. Někdy se první plody objeví až u osmileté rostliny, trpělivost je proto nutná. Plodů se lze dočkat i z neopylených květů, a to díky partenokarpii. Jde o vzácnou vlastnost některých rostlin tvořit plody bez opylení. Kromě avokáda to třeba dokáží i některé druhy fíkovníků. Rostlince můžete přilepšit také hnojivem určeným pro citrusy.

Zdroj: countryliving.com, apartmenttherapy.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve