Je na čase zjistit, jak jsou na tom semínka, která chcete letos zasadit. Udělejte test klíčivosti

 Zahrada 
29. ledna 2022 10:00 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Připravte se včas na novou zahrádkářskou sezonu Depositphotos
Už plánujete, co si letos zasadíte na zahradě? Pokud máte ještě zásobu semínek z loňského roku, je potřeba je podrobit testu klíčivosti. Poradím vám, jak na to.

I když sáčky se semínky uchováváte v suchu a temnu, neznamená to automaticky, že všechna semínka jsou stoprocentně v pořádku. I semínka totiž mívají nějakou dobu trvanlivosti, takže ta, která máte několik let, už opravdu nemusejí být "živá". Proto je určitě vhodné před začátkem sezony udělat test klíčivosti.  

Schopnost klíčivosti

Každý druh plodin má svá specifika. Některé osivo může ztratit schopnost klíčení rychle, jiné druhy  vydrží i roky. K té první skupině patří cibuloviny, travní semeno a černý kořen, které ztrácejí klíčivost již po dvou letech. Zhruba tři roky vám vydrží semena čekanky, kopru, mangoldu, pastináku, petržele či zelí. Ještě déle vám vydrží fazole, hrách, mrkev, paprika, špenát a vodnice, celer, květák, lilek, ředkvičky, salát, cuketa, kapusta, kedlubny okurky a rajčata. Nejdelší klíčivost mají okurky polní i pařeništní, tyčková rajčata a tykve. Přesto všechno to neznamená, že semínka budou i po těchto letech stále životaschopná. 

Rychlý výsledek

Test klíčivosti se vyplatí dělat u semínek, která jsou starší, která máte z vlastní úrody, ale také u bio semen, která nebyla ošetřena. Výsledek testu můžete znát za jeden až tři týdny.

Co potřebujete

  • osivo
  • malé talířky
  • savý papír
  • mikroten

Postup

Z každého sáčku osiva si odeberte vzorek, ideálně 25, 50 nebo 100 semen. Ta v pravidelných rozestupech rozložte na vlhký papír. Misku poté zakryjte potravinářskou fólií (udělejte do ní několik drobnějších dírek) a dejte ji do světlé a teplé místnosti, nejlépe na parapet. Ve všech nádobách udržujte stálou teplotu i vlhkost po dobu asi 14 dnů (některá osiva mohou klíčit i po třech týdnech).

Procenta klíčivosti

Po dvou až třech týdnech spočítejte vyklíčená semena. Pokud vám vyklíčí 80-90 % semen, je to vynikající výsledek a tato semena můžete bez obav použít. Vhodné je před tím použít i starý zahrádkářský trik s máčením, o němž se dočtete zde. Vyklíčí-li více jak polovina semen, můžete je také použít, ale vysévejte je hustěji. Jestliže vyklíčí méně než polovina, pak tuto sadbu raději nepoužívejte. Hrozí totiž, že ani klíčky semen, která jsou schopna klíčit, nebudou nadále dostatečně životaschopné, aby se uchytily a prorazily půdou.

Na co si dát pozor

Jestliže se vám během klíčení semen objeví nepříjemná vůně, je to známka hniloby. Semena sice mohou lehce nabobtnat, ale to je asi tak vše. Nejčastěji se tento jev objevuje u mechanicky poškozených semen, semen velmi starých nebo poškozených vysokou teplotou.

Zdroj: pestik.cz, seeds.ca.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008