Je nejvyšší čas začít s naklíčením brambor. Únor je ideální doba

 Zahrada 
20. února 2022 09:05 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bramborům ke klíčení stačí domácí podmínky Pixabay
Pokud si chcete vypěstovat letos vlastní brambory, je nejvyšší čas začít s jejich naklíčením.

Už od konce jara si můžete pochutnávat na čerstvých hlízách ze zahrádky. Chce to však včas založit sadbu. Na sázení můžete použít i ty z poslední úrody. Jak na to?

Naklíčení trvá

Bramborám zabere klíčení poměrně dlouhou dobu. V průměru to trvá čtyři až šest týdnů než budou klíčky dostatečně velké na to, abyste je mohli zasadit do půdy. Ta by měla mít stabilně 10 °C, což v únoru určitě ještě není. Na druhou stranu na vyklíčení je únor naprosto ideální. 

Vhodné hlízy 

Pokud jste úplní začátečníci, kupte si brambory na sazení ve specializovaných prodejnách – nepoužívejte určené na vaření. Zkušenější pěstitelé mohou použít brambory ze své poslední sklizně. Ke klíčení nepoužívejte brambory, které běžně koupíte v supermarketech. Velmi často mohou být ošetřeny různými chemikáliemi. Nicméně naklíčit brambory můžete nechat i v domácích podmínkách.

Na klíčení karton

Nejprve si zkuste odhadnout, kolik brambor vám ke klíčení bude asi stačit. Počítejte s tím, že je budete sázet 30 až 45 cm od sebe, takže podle velikosti záhonu pak můžete snadno odhadnout i jejich množství. z čehož můžete odvodit potřebné množství klíčených brambor. Ke klíčení si sežeňte karton od vajec, který je svou velikostí naprosto ideální. Do něj umístěte jednu bramboru vedle druhé. Pokud už některé z nich mají zárodky klíčků, umístěte je touto stranou nahoru. Karton poté umístěte na místo v bytě nebo domě, kde je světlo a teplota okolo 12 °C. 

Sázejte i rozpůlené

Jakmile budete mít dostatečně velké klíčky a teplota venku se ustálí, je čas na výsadbu. Naklíčené brambory můžete sázet různými způsoby. Chcete-li mít větší plody, pak ponechejte na každé hlíze pouze jeden klíček. Nebojte se také brambory rozpůlit tak, aby zůstal alespoň jeden klíček na každé půlce. Ještě předtím, než je strčíte do půdy, zkontrolujte, zda nemají hlízy nějaké choroby. Mohou být scvrklé, ale bez viditelných vad a poškození, které by značily chorobu. Které z nich nejčastěji brambory napadají, se dočtete zde.

Zdroj: backyarddigs.com, gardeningknowhow.com

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod