Pokud hledáte ekologické hnojivo s opravdu úžasnými výsedky, zahrabejte vaječné skořápky do půdy

 Zahrada 
15. března 2022 07:59 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Tím, že vyhazujete skořápky, plýtváte velmi užitečným hnojivem Depositphotos
Přemýšlíte o nějakém ekologickém hnojivu, které bude mít opravdu úžasné výsledky? Zkuste jednoduchou věc. Zahrabejte vaječnou skořápku do půdy.

Vaječná skořápka obsahuje dvě látky, které jsou důležité i pro vaši zahradu. Dokáže posílit živinami vaši půdu a udržet si plodící a krásnou zahradu. Představíme vám několik způsobů, jak použít nejenom klasické skořápky, ale i celá vejce, o kterých máte pochyby, zda nejsou prošlá.

Vápník a hořčík

Vejce obsahuje spoustu kalcia, tedy vápníku, který potřebují nejenom vaše rostliny, ale i ovoce a zelenina. Vápník prospívá kořenům rostlin, které posiluje, a díky tomu předchází uhnívání kořenů a mnoha dalším problémům. Draslík a sodík je zase kombinace, kterou potřebují jak vaše rostliny na zahradě, tak i vaše balkonovky. 

Hnojivo ze skořápek

Jestli chcete pro vaši půdu udělat maximum, stačí do ní přimíchat skořápky. Od teď už je nevyhazujte, ale skladujte. Jakmile jich budete mít dostatečnou zásobu, podrťte je přimíchejte do země. Na každou rostlinu počítejte skořápky ze 4 až 5 vajec. U pokojových rostlin stačí, pokud podrcené skořápky rozmístíte kolem dokola. Látky se z nich časem uvolní a proniknou i do půdy. 

Zahrabejte celé vejce

Zbyla vám doma vajíčka, ale máte strach, jestli už nejsou prošlá? Nevyhazujte je. Jednoduše je vezměte a zahrabejte do půdy v místě, kde budete v nejbližší době sázet rostliny. Vejce časem praskne a bude fungovat jako přírodní hnojivo pro vaši výsadbu.

Tekutý vápník

Ze skořápek si také můžete připravit tekuté hnojivo. Jak na to? Rozdrcené skořápky přesypte do nádoby, zalijte teplou vodou a nechejte po dobu 24 hodin louhovat. Na tři litry vody byste měli použít půl kilogramu skořápek. Takto získanou tinkturu můžete použít rovnou během zálivky. Stejně tak můžete jako zálivku použít i vodu, kterou získáte při vaření vajec. Funguje nejlépe na ovoce a na kvetoucí rostliny, díky které budou mít nádherné a bohaté květy. Nezapomeňte také na správné jarní ošetření stromů, o němž se dozvíte zde. Zálivka funguje i u pokojových rostlin, protože se díky ní výživa dostane až ke kořenům rostliny.. 

Zdroj: gardeningknowhow.com, homesandgardens.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod