Vertikální pěstování okurek. Skvělý způsob, jak mnohonásobně zvýšit úrodu s téměř nulovou námahou

 Zahrada 
25. dubna 2022 13:34 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Díky vertikálnímu pěstování okurek ušetříte spousty místa a zabráníte napadení chorobami Depositphotos
Okurky jsou velmi oblíbenou a šťavnatou zeleninou, kterou často pěstujeme na našich zahrádkách. Pokud je i vy plánujete letos vysadit, prozradíme vám, jak díky vertikálnímu pěstování mnohonásobně zvýšíte jejich úrodu. Inspirujte se tímto článkem a v létě doslova nebude stíhat sbírat.

Okurka setá (Cucumis sativus) je rostlinou z čeledi tykvovité. Pochází z vlhkých a teplých krajů Indie a Číny, a proto se řadí mezi rostliny teplomilné. To je důležité vědět z toho důvodu, že sazeničky nesmíte vysévat dříve, než pominou ranní mrazíky. Ideální dobou k výsevu je proto 2. polovina května. 

Vertikální pěstování

Tykvovité rostliny mají společné to, že rostou ve formě popínavé liány. Právě díky tomu je lze velmi pohodlně pěstovat i vertikálně. Tento způsob pěstování přináší řadu výhod. Nejenže díky vertikálnímu pěstování ušetříte spousty místa, ale péče o rostliny pro vás bude mnohem snazší a rychlejší. Do třetice, díky vertikálnímu pěstování lze z rostliny skutečně vytěžit maximum a docílit rekordní úrody.

Jak vybrat správnou oporu

Ta nejdůležitější věc pro vertikální pěstování je pochopitelně výběr vhodné opory, která by měla být dostatečně velká a pevná. Opěrná konstrukce může být například z dřevěné palety, ocelové sítě nebo pletivu. Obecně však jsou nejvhodnějšími opěrami ty, které mají čtvercová oka o velikosti asi 10x10 centimetrů. Jistě vás zajímá, proč zrovna tyto míry. Jedná se o to, že hrají důležitou roli v rámci snadné a pohodlné manipulace s okurkovými výhonky, jež se musí postupně k opěře přivazovat provázkem. Stejně tak myslete na kvalitu materiálu, abyste opěrnou konstrukci mohli využít i další rok a nezničila se po jedné sezóně.

Jak na záhoně konstrukci postavit

Jakmile máte vybraný materiál konstrukce a máte vše přichystáno, tak se pusťte do samotné stavby. Ta může být umístěna buď na záhoně nebo ve skleníku. Záleží na vás, kde jste zvyklí okurky pěstovat. V každém případě, pakliže máte na okurky vyhrazený malý prostor, pak postavte opěru kolmo k zemi. Pokud to ale jen trochu jde, instalujte ji našikmo, neboť tento sklon více svědčí celé rostlině a plodům se dostane více světla. Také můžete zkusit postavit opěru ve tvaru střechy.

Pozor na plísně a jiné choroby

Vertikální pěstování okurek má jednu skutečně obrovskou výhodu, a to minimalizaci rizika napadení různými plísňovými či dalšími chorobami, které jsou často způsobovány nadměrným vlhkem. Zároveň však nezapomeňte okurky opravdu pravidelně a dostatečně zalévat. Nikdy však vodu nelijte na listy či plody. Vždy zalévejte jen na kořenový systém.

Zdroj: zahradkarskaporadna.cz, homesandgardens.com, balconygardenweb.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod