Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí jako ochrana před škůdci a hnojivo

 Dům 
15. června 2022 08:02 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sirky chrání rostliny před škůdci, dezinfikují půdu a působí jako hnojivo Depositphotos
Pokojové rostliny dokážou oživit a zútulnit každou domácnost. Pakliže patříte k jejich vášnivým pěstitelům, ale zrovna vám některé z nich příliš neprosperují, pak vyzkoušejte tento obyčejný trik se sirkami. Budete překvapeni, jaké divy dokážou.

Pokojové rostliny jsou v domácnosti nenahraditelné. Nejenže díky nim můžete oživit každý temný kout, ale vyznačují se také pozitivním vlivem na lidský organismus. Jsou totiž schopny snižovat projevy alergií, astmatu nebo například zánětů dýchacích cest. Rostliny čistí ovzduší od všech chemických látek, toxinů, plísní, prachu nebo bakterií, které se v domácnosti vyskytují.

Když pokojové rostliny neprosperují

Co když ale přestanou pokojové rostliny prospívat a vy nemůžete přijít na to, proč tomu tak je. Bohužel příčin může být celá řada. Často se jedná o přemokření, nebo naopak nedostatečná zálivka. Stejně tak je častým problémem změna stanoviště nebo nevyhovující stanoviště. Na vině však bývají také škůdci nebo nekvalitní substrát bez důležitých živin.

Zákeřný škůdce smutnice

Smutnice jsou drobné černošedé mušky, které se řadí mezi nejčastější škůdce pokojových rostlin. Jejich larvy jsou ukryté v půdě, kde postupně vysávají živiny z půdy a okusují kořínky rostlin. Tím jim silně škodí. Postižená rostlina začne po čase skomírat, žloutne a nakonec uhyne. Naštěstí, pokud včas zasáhnete, můžete rostlině pomoci. Stačí obyčejná sirka.

Jak působí sirky

Síla sirek je pochopitelně ukrytá v jejich hlavičkách. Proto sirky vždy zapíchávejte do hlíny v květináči hlavičkou dolů. Čím větší květináč máte, tak tím více sirek je potřeba použít. A v čem jsou tedy hlavičky sirek tak blahodárné pro rostliny? Jednak jejich chemické složení odpuzuje a likviduje škůdce, dále sirky dezinfikují hlínu a do třetice ji dodávají potřebné živiny jako například fosfor.

Zálivka ze sirek

Kromě toho, že můžete sirky hlavičkou dolů zapíchnout do kvetináčku, lze z nich připravit také skvělé hnojivo, které jsem si sama na své pokojové rostliny připravila a vyzkoušela. Výsledek mě zcela nadchnul. Pokojové rostliny viditelně nabraly sílu a kvetoucí rostliny nahodily nové květy. Proto vřele doporučuji vyzkoušet.

A jak na to? Dejte do konvice zhruba 15 kusů zápalek a naplňte ji vodou. Nechte takto odstát do druhého dne. Během této doby se hlavičky sirek rozpustí a látky se uvolní do vody. Vzniklým zápalkovým hnojivem zalévejte pokojové rostliny jednou za 14 dní. 

Autorský článek, další zdroj: balconygardenweb.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47