Astry často napadají houbovité choroby. Víme, jak podzimní krásky ochránit

 Zahrada 
12. září 2018 13:58 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Podzimní astry mají obvykle fialové květy Shutterstock
Snad žádná česká zahrada se v minulosti neobešla bez záplavy aster. Tyto typické podzimní krásky jsou stále v oblibě. Jejich pěstování není nijak náročné, je ale třeba dodržovat pár zásad.

Aster existuje obrovské množství druhů, takže podle odrůdy mohou na zahradě kvést prakticky celou sezonu. Přesto jsou ale tyto květiny považovány hlavně za typickou podzimní rostlinu. Zřejmě proto, že dokáží prozářit zahrádku i ve chvíli, kdy se už pomalu chystá k zimnímu spánku.

Velkou výhodou aster je, že se hodí prakticky do jakékoliv zahrady. Může působit venkovsky, ale i moderně, záleží na tom, jaký druh zvolíte. Astry lze zakomponovat do trvalkových záhonů, keřových výsadeb, skalek, ale krásně se vyjímají i jako solitéry.

Nároky na pěstování

Astry nejsou příliš náročné na pěstování a daří se jim i v nepříliš propustné a vysychavé půdě. Vyžadují však pravidelnou zálivku během celého vegetačního období. Dostatek vláhy koncem léta pozitivně ovlivňuje tvorbu květních pupenů. Na velmi suchých a teplých stanovištích s písčitou půdou kvetou nespolehlivě a bývají ve větší míře napadány padlím.

Houbovitými chorobami jsou podzimní astry napadány i tehdy, když je dáte do stínu. Vyberte pro ně proto ideálně vzdušné a dobře osluněné místo chráněné před větrem.

Pozor na vítr

Podzimní astry dosahují obvykle výšky asi 70 cm, některé druhy ale mohou měřit i 1,5 metru. Je proto vhodné je chránit před větrem, který by je mohl snadno zlámat. Vyšší rostliny tak raději vyvažte.

Na podzim nebo z jara je třeba vytrvalé astry těsně nad zemí seříznout. I když se většinou jedná o otužilé rostliny přivyklé našim podmínkám, není od věci zahrnout povrch půdy na zimu mulčovací kůrou.

Hnojení

Mohutné astry jsou náročné na živiny, vyžadují pravidelné přihnojování a dobře reagují na obohacování půdy kompostem před výsadbou i v průběhu pěstování. Novoanglické a novobelgické astry poměrně pozdě raší a i jejich vývoj je na začátku vegetace velmi pomalý. Vzhledem k jejich velikosti bychom neměli vysazovat více než tři až čtyři rostliny na čtvereční metr.

Pozdně kvetoucí astry se vyznačují bohatě rozvětveným květenstvím, které se objevuje ke konci srpna a vydrží po celé září a větší část října. Řada opozdilců však hýří barvami ještě v listopadu. O dalších krásných trvalkách jsme více psali zde.

Množení

Astry se nejlépe množí jarním oddělováním trsů s bujnými výběžky. Výsev provádějte z jara nebo na podzim do studeného pařeniště. Pouze několik desítek druhů škůdců, jako např. háďátko zhoubné, poškozuje rostliny.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod