Vyrobte s dětmi krásný perníkový betlém

 Ostatní 
09. prosince 2018 09:02 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Váš betlém bude poutat pozornost a děti se u jeho výrobí zabaví Shutterstock
Vánoce jsou příležitostí k tvořivosti. A právě v adventním období můžeme vyrábět mnohé pěkné věci. Třeba betlém z perníku.

Perníkový betlém se dá vytvořit několika způsoby. Jednou možností je vytvořit prostorový betlém. Základem bývá nějaká chaloupka a na perníkovou podložku umístíte také jednotlivé postavičky. Takto vyrobený betlém obvykle není příliš veliký a zabírá místo na nějakém vhodném stolečku. Poradíme, jak vyrobit betlém, který bude poutat pozornost, a přitom bude prostorově nenáročný.

Nástěnný betlém

Základní idea je, že si betlém vyrobíte v ploše. Použijete vhodnou desku. Doporučujeme zajít do stavebnin pro polystyrenovou desku potřebných rozměrů. Tu pak musíte pro další tvoření připravit. Povrch můžete pokrýt třeba nějakou hrubší textilií. Ale nemusíte zůstat jen u jednolitého povrchu. Je určitě zajímavé, když použijete i barvy k dotvoření krajiny. Záleží jen na vaší fantazii. Lze tedy kombinovat prvky malované s prvky tvořenými pečeným perníkem.

Do připravené desky zezadu zašroubujete dva větší vruty tak, abyste na ně mohli uvázat provázek a desku pak za něj pověsit na stěnu. Použijte raději větší vruty, které unesou jak váhu polystyrenové desky, tak i váhu perníčků.

Začněte alespoň hrubou úvahou, jak bude váš výsledek vypadat. Postavy, které mají být opticky blíž, by měly být větší. Naopak vzdálenější postavy a třeba hvězdy na nebi budou drobnější. Použijte svůj oblíbený recept na perníčky. Po vychladnutí perníčky ozdobte. Pokud nevíte, jaký recept na perníčky zvolit, zkuste tento. Najdete ho v zajímavém článku zde.

Perníčky lze dobře uchytit na základní desku pomocí hřebíčků. Zatloukejte opatrně, abyste je nepoškodili.

Potřebné postavy

Betlém může mít samozřejmě libovolný počet postav, ale určitě se neobejde bez Marie, Josefa, Jezulátka, pastýřů, tří králů a několika zvířat. Klasicky je zde vůl, osel a ovce. Právě děti si ale užijí výrobu různých druhů zvířátek, které pak můžete shromáždit také kolem děťátka v jesličkách. Opět jde jen o vaši fantazii.

Výhody tohoto řešení

Už jsme psali, že takovýto betlém nezabere místo na stole či pod stromečkem. Deska se dá opakovaně využít a perníčky můžete po vánočních svátcích sníst. Příští rok si uděláte nové a třeba i hezčí. Velkou výhodou jakéhokoliv perníkového betlému je, že krásně voní a dobře vypadá.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?