Máte doma starého psa? Nezapomeňte mu trénovat mozek

 Mazlíčci 
03. října 2019 10:41 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Psí senioři vyžadují zvláštní péči Depositphotos
Stárnoucí pejsky postihují podobné neduhy jako lidi. Kromě zdravotních komplikací jim chřadne i mozek, což se projevuje ztrátou bystrosti a zapomínáním. Přesto lze proti tomu bojovat a tyto příznaky alespoň oddálit.

I u pejsků platí, že každý jedinec prožívá stárnutí jinak. Obecně lze ale říct, že malí psi začínají stárnout asi od 9 let věku a velcí psi o dva roky dříve. Trénovat mozek vašeho mazlíčka byste ale měli už od štěňátka.

Nápadité hry

Mozek je sval, takže ho musíte trénovat, aby nezakrněl. Dopřejte pejskovi dostatek podnětů, kterými přinutíte jeho mozek k aktivitě:

  • Ozvláštněte procházky hrami na schovávanou.
  • Schovejte pejskovi po bytě oblíbené pamlsky a nechte ho je hledat.
  • Pokud má rád aportování, hažte mu míčky nebo klacky.
  • Oblíbil si pískací hračky? Kupte mu aspoň dvě – každou s jiným zvukem.
  • Pokud už si váš psí senior moc hrát nechce, nechte ho aspoň dívat se z okna a pozorovat svět.

I stárnoucí pejsci si rádi hrají, tak jim trochu bláznění neodpírejte. Buďte ale opatrnější – například při přetahování dávejte pozor na jejich zuby.

Hlavolamy

Možná jste to dosud netušili, ale svému chlupáči můžete pořídit speciální psí hlavolamy. Pejska nejen zabaví, ale hlavně rozpohybují jeho mozkové závity. Musí totiž pochopit, jak hlavolam funguje a dostat se k vytouženému pamlsku. Tyto hračky mají pro psy hned několik pozitiv. Trénují přemýšlení a paměť, zlepšují jejich čichové schopnosti a také jim zvyšují sebevědomí. U starších psů ale začněte zlehka – nejdříve se poohlédněte po jednoduchých hlavolamech pro začátečníky a postupně přidávejte na obtížnosti.

Buďte empatičtí

Stárnoucí psi nejsou jiní než stárnoucí lidé. Umí si užít společnost své rodiny, dětí i ostatních psů. A radují se z maličkostí. Vezměte je na procházku do oblíbeného lesa, nebo naopak někam, kde ještě nikdy nebyli. Potěšíte je.

Ale stejně jako lidé, i starší psi chtějí mít někdy svůj klid. Když se jim na dlouhou procházku nechce nebo se necítí na bláznění s dětmi, nenuťte je. Raději je pohlaďte a nechte odpočívat.

Správná výživa

Psí mozek potřebuje pro správnou funkci hodně energie. Ta obvykle pochází z glukózy, kterou psí organismus získává z potravy. Ovšem s přibývajícím věkem klesá schopnost psího organismu využívat glukózu jako zdroj energie a pejskovi to prostě přestává zapalovat. Proto už kolem 7. roku života u velkých plemen a kolem 9. roku u těch menších přejděte na speciální krmivo pro starší psy. Obsahují všechny živiny pro bezproblémové stárnutí a rostlinné tuky, z nichž i stárnoucí mozek, který už nedokáže využívat glukózu, snadno získá energii.

Odborný dohled

Když se pejsek nebude cítit dobře po fyzické stránce, brzy začne upadat i po té psychické. Ztratí zájem o okolí a jakékoliv vaše snahy o hry a trénování smyslů budou k ničemu.

Proto s ním choďte pravidelně k veterináři a kdykoliv budete mít podezření, že pejsek není ve své kůži, raději se poraďte se zvěrolékařem. Je možné, že o nic vážného nepůjde, ale v pokročilém věku buďte obezřetnější. O tom, jak se postarat o kočičího seniora, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?