Poznejte zázračné účinky vřesu. Poradí si s neplodností i prostatou

 Zahrada 
03. listopadu 2019 10:03 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vřes není jenom okrasnou rostlinou Depositphotos
Vřes je krásnou kvetoucí rostlinou, která zdobí nejeden balkon či zahradu. Tušili jste však, že kromě okrasy může vřes i léčit?

Vřes je oblíbená podzimní rostlina, která rozsvítí svými bílými, fialovými nebo růžovými kvítky nejeden záhon nebo truhlík. Za pozornost však stojí také i léčebné účinky vřesu, o nichž málokdo ví. Ocení je zejména lidé, které trápí problém se spaním. Ale dokáže si poradit i s celou řadou dalších nemocí. 

Nejenom na okrasu

Vřes obecný je stálezelená polodřevnatá rostlina, která má růžovofialové nebo bílé květy. Ty dělají okrasu od července do listopadu. Během této doby, ale i po odkvětu, můžete hojně využívat i jeho léčebnou sílu. Stačí mít doma dostatečné zásoby sušených kvítků.

Není vřes jako vřes

Pokud jej chcete pěstovat i jako léčivku, vyhledejte pouze původní druh vřesu obeceného. O tom, jak správně pěstovat vřes, jsme psali zde. Co se týká obsahu léčivých látek, pak vřes obecný obsahuje glykosid arbutin, třísloviny, flavonoidy (kvercetin a myricetin), hořčiny, kyselinu křemičitou, saponin, pryskyřice a alkaloidy. A ty dokáží s tělem opravdové divy.

Léči, detoxikuje, chrání

Vřes díky svému obsahu látek je brán jako detoxikační rostlina, takže je vhodná pro očistu těla i hubnutí. Má silné deuretické schopnosti, což určitě ocení lidé, které trápí zadržování vody v těle a otoky nohou. Kromě toho dokáže vřes zbavit tělo nebezpečné kyseliny močové. Vřes je tak vhodný jako prevence různých zánětů močových cest, ledvin a prostaty. Pomáhá ale také při žaludečních potížích, průjmech, křečích, nemocech jater a žlučníku. Dá se využít při horečce, nachlazení, kašli či nadměrném pocení. Trápí-li vás nespavost, určitě oceníte i jeho sedativní účinky. Poradí si s nespavostí, stresem i depresemi. V kosmetice se přidává do přípravků pro akné, zklidňuje, hydratuje, obnovuje pokožku a zároveň ji chrání. 

Vřesové recepty

Vřes se nejlépe užívá jako odvar, ale květy můžete naložit i do oleje nebo si jimi vyplnit polštář. Určitě stojí za to vyzkoušet některé z receptů. 

Odvar na detox i kašel

2 lžičky sušených květů vložte do 500 ml vody, přiveďte k varu a asi 1 minutu povařte. Potom stáhněte z plamene a nechejte louhovat dalších patnáct minut. Odvar popíjejte po dobu tří měsíců, pak si dejte stejně dlouhou pauzu. Pokud chcete získat skvělý lék na kašel a nachlazení, dejte 3 lžičky květů do 250 ml vroucí vody a nechejte louhovat. Výluh pak doslaďte medem. Nálev můžete popíjet i při nespavosti nebo při problémech s prostatou či močovým měchýřem. Nálev lze vyzkoušet také na kůži postiženou akné.

Vřesový sirup

Skvělý sirup, který bude chutnat i dětem, získáte ze dvou hrstí rozemletých vřesových květů, které zalijete 1 l vody. K tomu přidejte pár koleček chemicky neošetřeného citronu a kousek celé skořice. Směs asi 20 minut vařte, pak sundejte z plotýnky a nechejte 24 hodin louhovat. Nakonec přeceďte a doslaďte 2 l tekutého medu. Užívají se 3 lžičky denně.

Pleťový olej 

Pokud máte citlivou pleť, připravte si bylinkový olej, který ji krásně zklidní. V půl litru kvalitního rostlinného olejte macerujte 3 - 4 týdny 30 g sušeného vřesu. Hotový olej přeceďte a používejte podle potřeby. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?