Jak na zamrzlý visací zámek

 Zahrada 
28. prosince 2019 11:39 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
U zamrzlého zámku můžete strávit hodně času Pixabay
Zahradní domek už je dávno připravený na zimní spánek, ale rozhodli jste se pro pravidelnou kontrolu, abyste si pohlídali, že se uvnitř neubytuje nezvaný host? Mějte však na paměti, že mrazivé počasí vám může znemožnit projít už vstupní brankou. Na vině totiž může být zamrzlý zámek.

Snažte se na třeskutou zimu připravit především zámky, které příliš nevyužíváte. Například visací zámky u kůlen, vstupní branky nebo u zahradního domku na nářadí. Zámek vezměte do dílny a důkladně jej promažte mazivem a zkontrolujte jeho funkčnost. Pokud se zámek i přes vaši péči zasekává, raději jej zavčasu vyměňte. Problémy můžou nastat zvláště u starších typů zámků s klasickými kolíčkovými mechanismy, ty totiž snáší výkyvy počasí hůře.

Do extrémního počasí

Do míst nechráněných před povětrnostními vlivy je proto vhodné rovnou pořizovat speciální visací zámky určené právě do extrémního počasí. Pokud si je pořídíte, problémy s rozmrazovaním nebudete řešit. Počítejte však s tím, že pro koupi jednoho zámku budete muset sáhnout trochu hlouběji do kapsy. Zatímco klasický visací zámek pořídíte do sta korun, speciální zámek do extrémního počasí vyjde na několik set
korun.

Tři metody

Pokud se však dostanete do situace, kdy visací zámek nepůjde otevřít, spolehněte se na to, že u něj strávíte delší dobu. Existují totiž tři způsoby, jak jej otevřít.

První z nich je postupné zahřívání klíče a následné vpravování do zámku. Zapomeňte však na možnost, že vezmete zapalovač a klíč nahřejete nad plamenem. Tímto způsobem si koledujete o narušení struktury klíče, který se může poškodit nebo rovnou zlomit. Z toho důvodu klíč budete muset zahřívat rukama tak dlouho, dokud nepůjde vpravit do zámku.

Nejšetrnějším způsobem je pozvolné zahřívání zámku fénem. I když jde o zaručenou metodu, šance, že do blízkosti zámku dostanete fén, je skutečně mizivá.

Pokud se vám zámek nepodaří odemknout, pak je jediným řešením rozebrání zámku. Jak rozmrazit přední sklo u auta, jsme psali zde.

Čeho se vyvarovat

Existují i další způsoby, jak zámek rozmrazit, ale obecně se příliš nedoporučují, protože můžou napáchat více škody než užitku. Jedním z nich jsou rozmrazovače a rozpouštědla. Problém je v tom, že mohou nenávratně poškodit nejen uzamykací mechanismus, ale také okolí včetně barvy na brance či kůlně. Na první pohled rychlé řešení vás pak může stát mnoho peněz. Zkuste se také vyhnout myšlence polití zamrzlého zámku horkou vodou. Voda do zámku lehce zateče a téměř ihned zamrzne.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod