Výtah v domě ulehčí život seniorům i handicapovaným

 Dům 
14. dubna 2020 15:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Minivýtah postavený v rodinném domě se může hodit Internet
Někdy nastane situace, že začnete uvažovat o vybudování výtahu v domě. Pomáhá seniorům i handicapovaným užívat i patro rodinného domu. Lanový, hydraulický osobní výtah je sice drahý, ale prostorově nenáročný. Pro rodinné domy jsou i jiné varianty.

Domovní a domácí výtahy jsou určeny pro luxusnější soukromé instalace (rodinné domy, vily, venkovské usedlosti), jež vyžadují rekonstrukci. Z hlediska ceny se vyplatí spojit instalaci výtahu s celkovou rekonstrukcí objektu.

Co je v domě, to je pro mě

V rodinném domě je nutné účelně zkombinovat požadavky na kvalitu, spolehlivost a co nejmenší stavební prostor. Domácí výtahy se liší od klasického výtahu menšími rozměry, nižšími pořizovacími náklady a také nižšími náklady na provoz.

Jak se výtah montuje

Základní variantou je montáž výtahu do stavebně připravené šachty. Šachta může být betonová, z pórobetonu, cihel. Druhou variantu představuje samonosná ocelová konstrukce pro vnitřní nebo venkovní instalaci. Pohon výtahu je zcela závislý na vaší volbě – lanový, hydraulický, šroubový. 

Levnější je minivýtah

Hydraulický minivýtah má minimální nároky na prostor a elektřinu. Provoz minivýtahu v rodinném domě nevyžaduje řešení strojovny. Pohon minivýtahu můžete umístit do nevelkého boxu vedle výtahu. Jednoduchá instalace a nízké provozní náklady, to jsou vaše bonusy, pokud zvolíte tuto variantu. Montáž minivýtahu trvá zpravidla jeden týden.

Plošiny

Ještě levnější je plošina s hydraulickým nebo lanovým pohonem. Již nejde o výtah, ale jde o nejlevnější bezbariérové řešení. Plošinu můžete nainstalovat svisle, nebo šikmo podél okraje schodiště. V šikmé variantě kopíruje svým pohybem sklon schodiště. Může mít podobu pohodlné sedačky. Instalace je možná na jednoramenná i víceramenná schodiště – pokud mají mezipodesty. Pojezdy mohou být přímé nebo točité, zatáčka je možná o devadesát i sto osmdesát stupňů.

Na kolik to vyjde

Počítejte s tím, že každá další stanice prodraží výtah přibližně o 50 000 Kč. Domovní výtah spojující jen dvě podlaží s relativně pohodlnou kabinou s nosností 300 kg pořídíte přibližně za 400 000 Kč. Dále čtete: Nová okna přinesou lepší kvalitu bydlení.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod