Položení dlažby a obkladů zvládnete s ruční řezačkou i sami. A hodně ušetříte

 Dům 
29. dubna 2020 13:28 / Pavel Suchý
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ruční řezačka vám může ušetřit peníze Depositphotos
Nezoufejte, pokud se chystáte pokládat dlažbu na chodbě nebo v kuchyni a obklady v koupelně, ale žádný řemeslník nemá volný termín. S ruční řezačkou to zvládnete i sami a ještě ušetříte. Díky ní budete mít obklady i dlažbu rovné.

Pokud chcete vyměnit podlahu na chodbě, v kuchyni nebo i v dalších místnostech a rozhodli jste se pro dlažbu, nemusíte čekat na řemeslníky. Zvládnete to i sami, stačí k tomu mít jednoduchý nástroj na řezání dlaždic.

Levnější i dražší

Zapomeňte na pilku na obklady, se kterou byste se udřeli k smrti. Úhlová bruska zase dělá hodně prachu a je hlučná. Rovný a čistý řez snadno uděláte s ruční řezačkou obkladů, která tak jednoduše nahradí pilku, brusku nebo i frézku. K dostání jsou levnější kusy za několik stokorun, ale i dražší za tisíce.

Vždy je lepší si koupit alespoň o pár metrů dlažby a obkladů navíc pro případ, že se některá dlaždička rozbije nebo ji špatně uřežete, aby vám nechyběl materiál. Stejný už totiž nemusíte sehnat. Při měření si dávejte pozor na přesnost měřítka řezačky.

Nejdůležitější je řezací kolečko. Dobře řežou z tvrdého kovu, ale rychleji se otupí. Proto můžete zvolit dražší variantu v podobě titanu. Jediným plynulým a rovným tahem pod tlakem přejedete kolečkem po povrchu a dlaždice se pak po odklepnutí rozlomí přesně tam, kde jste přejeli. Neměla by mít ani praskliny, pokud řez správně provedete.

Nelámejte uprostřed

Po provedení řezu nastavte místo kolečka lámací patku do svislé polohy a zvyšujte tlak na páku, dokud se dlaždice nerozlomí. Dlaždici nerozlamujte uprostřed, ale na kraji v místě, kde jste skončili řez. U tvrdých materiálů tlačte na jednom kraji a až nastane lámání, rozlomte ji i na druhé straně.

Pokud řezačka nemá lámací patku, musíte dlaždici zlomit o pevnou hranu. Musíte na to mít ale zkušenost, protože pokud je dlaždice a především obklad tenký a úzký, může se zlomit nesprávně.

Plynulý řez

Pro bezchybný řez je dobré, aby byl tah po glazuře plynulý a tlak na dlaždici rovnoměrný skoro po celé délce řezu. Na konci je vhodné tlak trochu snížit, aby se dlaždice nelámala předčasně. K pevnému uchopení je dobrá i tvarovaná rukojeť nebo hladká pojízdnost páky.

Čím větší chcete řezat dlaždice nebo kachličky, tím větší musí být pracovní plocha řezačky. Vybírejte i takovou řezačku, u které jde vidět kolečko po celou dobu provádění řezu. Hodí se i větší ocelová lišta, než aby byla tenká. Úhelníky jsou kvalitnější z kovu než plastové. Hodit se mohou i dvě lámací patky. O nářadí do domácnosti jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?