Šalotka je jemnější než cibule a lépe se skladuje. Můžete ji pěstovat i na balkoně

 Zahrada 
11. května 2020 17:41 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Šalotka není tak náročná jako běžná cibule Archiv
Šalotka je jemnější verze klasické cibule a kuchaři ji rádi využívají při vaření. Kromě toho, že má jemnější chuť, ještě je její pěstování snazší a také určitě oceníte, že se oproti běžné cibuli podstatně lépe skladuje. Navíc ji můžete pěstovat nejen na zahradě, ale i třeba na balkoně.

Cibule šalotka má oproti běžné kuchyňské cibuli ještě tu výhodu, že je jako rostlina vytrvalá a mrazuvzdorná. Můžete ji tedy pěstovat na záhonu, kde se průběžně rozrůstá, a mít i v zimě k dispozici čerstvou cibuli i zelenou nať, která se také konzumuje. Pěstovat lze žlutou i červenou odrůdu. Asi nejdůležitější je výběr správných cibulí. Vždy vybírejte ty tvrdší a zkontrolujte si, že na nich nejsou žádné stopy po plísních nebo nějaké jiné poškození. 

Pro cibuli šalotku se zavedl i lidový výraz množilka nebo ošlejch. Na rozdíl od klasické cibule má štíhlou vejčitou cibulku, která roste v trsech a její slupky mají žluto-hnědo-červenou barvu, uvnitř je bílo-fialová. Sklízí se o měsíc až dva dříve než kuchyňská cibule, ale ne celoročně jako cibule zimní. U šalotky můžete konzumovat i listy, které chutnají podobně jako pažitka.

Dobrá a zdravá

Kromě toho, že je dobrá, je rovněž velmi zdravá. Obsahuje vitamin C, ovšem je ho o polovinu méně než v cibuli kuchyňské. Naopak obsahuje větší množství vitaminu B6. Přínosem pro vaše zdraví je obsah minerálních látek. Například vápník, jód, hořčík, sodík, draslík, zinek, železo, fosfor. Pomáhá při nachlazení, angíně, bolesti v krku, kašli, zácpě a nenadýmá. Snižuje hladinu krevního tlaku a cukru. Pro vaše zdraví je tedy velkým přínosem. Proto by na vaší zahrádce rozhodně neměla chybět.

Pěstování zvládne i začátečník

Šalotku můžete pěstovat jak venku na zahradě, tak doma za oknem nebo na balkoně. Zasadit ji lze v zimě, na jaře i na podzim. Pokud jí najdete slunné místo se slehlou suchou půdou, bude vám vděčná. Není tak náročná jako cibule kuchyňská. Povede se jí i v méně příznivých lokalitách ve vyšších polohách. Nemá ráda jen zamokřené a jílovité půdy, kde může uhnívat.

Cibulku stačí do země zatlačit tak ze tří čtvrtin. Co se týká rozestupů, měli byste cibulky vysadit asi 15 cm od sebe, mezi jednotlivými řádky pak udělejte alespoň třiceticentimetrovou mezeru. Vzhledem k tomu, že se cibulky začnou rozdělovat a vytvářet trsy, může mít ve výsledku šalotka průměr až 4 cm.

Nesnáší hnůj

V žádném případě nepřidávejte do půdy k šalotce chlévský hnůj, vyloženě jej nesnáší. Během růstu můžete šalotku přihnojit hnojivy s obsahem síry.

Jakmile nať zvadne, je čas šalotku sklízet. Pokud budete se sklizní otálet, trsy cibulek se rozpadnou a jednotlivé cibulky se vám pak budou jen velmi špatně sbírat.

Jednoduše cibulky vyryjte ze země a nechejte je i s listy důkladně proschnout. Pak je můžete skladovat na suchém a chladném místě i dva roky. O tom, jak pěstovat pažitku, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?