Co všechno může znamenat příliš časté olizování psích pacek

 Mazlíčci 
16. května 2020 19:57 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Časté olizování pacek může značit alergii  Depositphotos
Všimli jste si, že si váš mazlíček líže packy? Pokud to dělá občas, není to nic neobvyklého. Když si však olizuje tlapky skoro pořád, může to značit nějaký problém. Zjistěte, proč si své tlapky líže.

Pejsci si mohou olizovat packy z různých důvodů. V některých případech není jednoduché určit důvod. Pokud je však váš mazlíček přímo posedlý lízáním pacek, nevěstí to bohužel nic dobrého. Můžete se o tom pro jistotu poradit se svým veterinářem.

Alergie

Chronické lízání tlapek bývá spojeno s alergiemi. Často jde o alergie na jídlo, ale nemusí dobře snášet třeba ani chemické čisticí prostředky, kterými myjete dům, nebo pesticidy v trávě. Často není jednoduché vypozorovat, na co je váš pes alergický, což může být velmi frustrující. Veterinář sice může dát vašemu chlupáčovi léky na alergie, ale nejdůležitější je zjistit příčinu problému.

Kvasinkové infekce

Na tlapkách se mohou objevit i kvasinkové infekce, které mohou vašeho pejska svědit, a proto si líže tlapky. Bohužel kvůli olizování se plísně rozšíří ještě víc, protože si libují ve vlhkém prostředí. Infekce mohou být způsobené špatnou a nevyváženou stravou. Někdy jde však o sekundární příznak alergie. V každém případě vezměte svého chlupáče k veterináři.

Blechy

Chronické olizování tlapek může znamenat, že váš mazlíček chytil blechy. V takovém případě se kromě olizování tlapek bude ještě často drbat. Pokud je váš pejsek alergický na blechy, může to představovat větší problém. Na pejska použijte netoxické přípravky k odstranění blech. Pokud ho pouštíte i dovnitř, dezinfikujte celý dům, ale raději bez chemie.  

Zranění

Zjistili jste, že si váš mazlíček olizuje hlavně jednu konkrétní tlapku? V tom případě se mu stal patrně nějaký úraz. Bedlivě mu ji zkontrolujte. Váš pejsek mohl do tlapky chytit třeba klíště. Zjistěte, jak ho bezpečně vytáhnout.

Může v ní mít zaražený nějaký miniaturní předmět, píchnul ho bodavý hmyz či si na něco ostrého pouze stoupnul. Téměř ve všech případech by se mu tam měl během několika hodin či dní objevit alespoň menší otok. Pečlivě jeho tlapku sledujte. Pokud se otok objeví, vezměte svého mazlíčka k veterináři.

Úzkost

Někteří pejsci mohou pociťovat silné úzkosti. U chlupáčů je častá separační úzkost. Pokud ho častěji opouštíte, patrně si posedle olizuje packy a ještě k tomu kňučí. Může jít však i o obsedantně kompulzivní poruchu. V každém případě byste nad tím neměli mávnout rukou a řešit to.  

Nuda

Pejsci si mohou lízat tlapky i z nudy. Dříve byli chlupáči zvyklí běhat neustále venku a lovit potravu, nyní se však musí přizpůsobit lidem. Pokud se svým mazlíčkem netrávíte několik hodin denně venku, může se doma či na menší zahradě nudit. Měli byste vymyslet, jak ho zabavit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod