Se psem na návštěvu aneb jak to zvládnout v klidu

 Mazlíčci 
29. prosince 2020 10:29 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ne každý snese přítomnost psa v interiéru Pixabay
Chystáte se v nejbližší době na návštěvu nebo naopak má někdo přijít k vám a máte obavu, jak na to bude reagovat váš pes? Poradíme vám, jak takové setkání zvládnout bez problémů.

Pes bývá obvykle zahrnut do rodiny jako právoplatný člen. Často jej tak bereme prakticky všude, na dovolené i různé návštěvy. Pokud se zrovna chystáte na podobnou přátelskou návštěvu, dáme vám pár tipů, jak ji zvládnout v pohodě a s úsměvem.

Respektujte druhé

Je zcela jedno, zda jste host nebo naopak hostitel. V každém případě byste všechny zúčatněné osoby měli předem informovat o tom, že vaší součástí bude také chlupáč. Samozřejmostí je, že než se vypravíte sami na návštěvu, zeptejte se hostitele, zda k němu může také váš pes. Vždy je lepší respektovat přání a obavy ostatních, než čelit nepříjemným dohadům. Pro některé lidi je nepředstavitelné, že si váš pes přisedne do křesla nebo dokonce do postele. Pokud víte, že vaše návštěva nebo naopak hostitel není zrovna nakloněný pobytu psa doma, naučte už několik dní předem chlupáče sedět u nohou.

Když je hafan na návštěvě

I když je váš pes vychovaný, v cizím prostředí se může chovat zcela jinak, například v přítomnosti křičících dětí nebo v domě plném lidí. To vše může vašeho psa znejistět a jeho reakce by pak mohla být nepřiměřená. Proto vezměte s sebou něco, co má váš čtyřnohý mazlík rád, třeba oblíbenou hračku a pamlsky, aby se příliš nenudil a měl nějakou svou známou jistotu. Pokud máte hodně malé plemeno, pak své využití jistě najde i cestovní taška, pelíšek či bouda, kam si bude moci psík zalézt a kde bude mít soukromí a bezpečí i v cizím prostředí. Hodit se může i náhubek.

Návštěva u vás doma

Půjde-li návštěva k vám, s dostatečným předstihem pejska unavte dlouhou procházkou, aby nepřekypoval přebytečnou energií a nevyžadoval pozornost od všech přítomných. Není nic horšího, než když pes na příchozí skáče a olizuje je. Ne vždy by se to mohlo odehrát s pochopením. Ideální je, pokud chlupáč návštěvu prospí nebo většinu času stráví v boudě či pelíšku, kde bude čekat na chvíli, kdy se mu bude chtít návštěva plně věnovat. Takové vlastnosti jej však musíte nejprve naučit, ideálně od štěněcího věku. 

Kdo je připraven...

Máte-li doma plemeno, které líná, rozhodně si připravte váleček na oblečení, kterým můžete vyčistit všechny zbytky psí srsti. Hosty to jistě potěší, když je pěkně očistíte a budou opět vypadat jako ze škatulky, stejně tak si malý váleček můžete vzít s sebou na návštěvu. Domov si od chlupů pak můžete očistit pomocí našich tipů, které jsme psali zde.

Kdy nechat psa doma

Máte pochybnosti, zda váš pes zvládne takovou návštěvu? Pak jej raději nechejte doma. Není nic horšího, než neustále vašeho psa sledovat, napomínat nebo jej usměrňovat. Zbytečně byste si tak zkazili celkovou atmosféru z návštěvy či oslavy.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?