Romantiku u krbu může pokazit špatná volba dřeva. Po jakém sáhnout, a kterému se naopak vyvarovat

 Dům 
17. ledna 2021 15:55 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Výběr vhodného topiva je základem pohody Depositphotos
Ať už krbem topíte nebo si jen zpříjemňujete dlouhé zimní večery, jistě nechcete, aby vám tuto pohodu cokoliv kazilo. Základem pro efektivní i efektní používání krbu je správné topivo. Pojďte se s námi podívat, po jakém dřevu byste měli sáhnout, a kterému se naopak vyvarovat.

Začouzené stěny jsou to nejmenší, co se může stát při nevhodné volbě dřeva. Ve hře je totiž doslova i zdraví vás a vaší rodiny.

Vlastnosti dřeva

Není dřevo jako dřevo, jelikož každé má jiné vlastnosti a jiné chemické složení. To vše ovlivňuje, jak kvalitní výhřevnost má daný druh dřeviny. Důležité také je, že dřevo nesmí být vlhké a musí být dostatečně tvrdé, protože i tady platí přímá úměra, že čím tvrdší, tím lepší pro topení v krbu. Jasným favoritem v oblasti vytápění je tak díky svým vlastnostem dub, naopak nejméně vhodné jsou větve a kmeny jehličnanů. Ty totiž shoří suverénně nejrychleji. 

Dřeva vhodná do krbu

Jak jsme již uvedli, dubové dřevo je v této oblasti jednoznačný top. Nejenže dlouho hoří, ale také si udrží svou kvalitu při dlouhodobém správném uchovávání. Jakmile vyschne, vydrží ve skvělé kondici ještě dva roky. Velmi oblíbená jsou také polínka z břízy či ovocných stromů, jelikož i ta hoří velmi dlouho. Ostatní listnaté stromy jsou pak stejně jako jehličnaté stromy pro udržování tepla v krbu nevhodné. Velmi rychle shoří a mají nízkou výhřevnost. Čtěte také: Jak snadno vyčistit krb, jde to za pár minut

Čím dalším topit v krbu

Zajímavou alternativou ke dřevu pro topení v krbových kamnech jsou lisované dřevěné piliny známé jako brikety nebo pelety, které jsou vyrobeny z lisovaného biomateriálu, navíc skvěle hoří. Pozor si také dávejte na dřevo, z něhož cítíte pryskyřici nebo viditelně vytéká z polen. Ta totiž během hoření způsobuje vystřelování uhlíků. Pryskyřice také velmi výrazně přispívá k zanášení komínů. I to je důvod, proč byste se primárně měli vyhnout jehličnanům při výběru topiva do krbu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?