Jak nejlépe sušit prádlo v zimě. Klíčová je volba místa

 Ostatní 
04. února 2021 15:30 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Sušení prádla v zimě není žádná věda Pixabay
Usušit čerstvě vyprané prádlo přes léto není žádná věda. Přes zimu však může být situace o něco horší. Stačí ale vědět, na co si dát pozor, a i zimní sušení bude vcelku snadná záležitost.

Sušení prádla přes zimu může být pro někoho opravdu oříškem. Pokud nedodržíte některé zásady, riskujete výrazné zvýšení vlhkosti v bytě. S tím se pojí také riziko vzniku plísní, které nejsou rozhodně nic příjemného. Poradíme vám, jak v zimě prádlo usušit co nejlépe, a na co si dát pozor.

Sušička nade vše

Úplně nejlepší variantou je sušit v zimě prádlo v sušičce. Sušení prádla je díky ní prakticky bez práce, protože jej nemusíte nikde věšet, navíc sušička zbaví vaše prádlo prachu, psích chlupů a dalších nečistot. Veškerá vlhkost se nahromadí v kondenzační nádobě, odkud ji jednoduše vylijete. Pokud tedy máte doma prostor, určitě zauvažujte o pořízení sušičky, je to rozhodně skvělý pomocník.

Klíčová je volba místa

Pokud doma na sušičku nemáte prostor, budete muset sušit klasicky na šňůře či sušáku. Klíčové je v tomto případě zvolit správné místo, kde prádlo budete sušit. Úplně nejlepší je sušit prádlo mimo byt. Pokud tedy žijete v domě se sušárnou, neváhejte tento prostor využít, je to jednoznačně nejlepší volba.

Pokud však musíte prádlo sušit přímo v bytě, pamatujte na to, že při sušení se z prádla bude uvolňovat vlhkost, případně aviváž. Proto si k sušení vyberte místnost, kde trávíte méně času a můžete v ní hodně větrat. Může se jednat například o chodbu, kuchyň či koupelnu. Pamatujte také na to, že není dobré dávat sušák příliš blízko k topení a zdem, zabráníte tak zbytečnému vzniku plísní. O tom, jak se můžete plísní zbavit, se dočtete zde.

Mráz nevadí

Pokud máte k dispozici balkon či zahradu, můžete prádlo v klidu sušit tam. Mráz totiž prádlu vůbec nevadí. Voda uvnitř oblečení sice zmrzne, led se však začne postupně odpařovat. Sušení sice bude trvat déle, nicméně když pak prádlo odnesete zpět domů, bude perfektně suché, a navíc bude krásně vyvětrané.

Problém může nastat ve chvíli, kdy některý z vašich sousedů topí doma v kamnech. Jednak mohou prádlo zašpinit poletující částečky popela, a navíc prádlo může být nakonec pěkně „vyuzené“. V takovém případě se pokuste dát prádlo alespoň co nejdál od zdroje kouře.

Jak si při zimním sušení pomoci

Pokud musíte prádlo sušit doma, rozhodně nezapomínejte na dostatek větrání. Jednak se tím zbavíte přebytečné vlhkosti, vzniklý průvan navíc pomůže prádlo vysušit o něco rychleji, aniž byste museli zbytečně přetápět.

Pomoci si můžete také tím, že prádlu ještě v pračce dopřejete extra ždímání, čímž se ještě před samotným sušením zbavíte části vody z prádla. Zejména u prádla, které je na sušení nejnáročnější, tedy například ručníky, povlečení či džíny, se nejedná o vůbec žádný problém. Tyto materiály jsou vcelku odolné, a tak jim pár otáček v pračce navíc neuškodí. Pozor však dávejte u jemnějších materiálů, které můžete při extra ždímání i zničit. Pochopitelně se vždy řiďte pokyny od výrobce na cedulkách.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod