Zasaďte si do zahrady magnolii. Krásně kvetoucí strom, který nikdo nepřehlédne

 Zahrada 
25. března 2021 15:28 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Květy magnolie se nejčastěji objevují v odstínech bílé, růžové a fialové barvy Pixabay
Magnolie je obdivuhodný strom. Narůstá až do čtyř metrů a má velké květy, které ohromí nejen svým vzhledem, ale i vůní. V blízkosti magnolie si budete připadat jako v malém ráji. Pokud ve své zahradě rádi relaxujete, magnolie vám nesmí chybět. Jak ji pěstovat?

Magnolie má přes sto druhů keřů a stromů. Většina z nich vás uhrane svými krásnými květy, které bývají často různě zbarvené. Nejčastěji se objevují v odstínech růžové, fialové a bílé. U nás se nejčastěji pěstuje odrůda magnolie Soulangeova.

Výběr stanoviště je pro magnolii zásadní

Magnolie se obvykle sází v březnu a dubnu, kdy se květy pomalu probouzejí. Najít pro ni vhodné stanoviště může být trochu oříšek. Řadí se mezi teplomilné dřeviny, které nemají rády vítr a příliš velkou zimu. Zasaďte ji slunné stanoviště, na které během dne dopadají paprsky.

V polostínu také vyroste, ale nepočítejte s tím, že bude bohatě obsypaná květy. Magnolii se bude dařit na krytém místě, kam příliš nefouká. Silný vítr by zlikvidoval většinu květů. Zároveň však musíte myslet na to, že magnolie potřebuje hodně prostoru. Vyroste zhruba do tří až čtyř metrů, takže v této vzdálenosti by okolo ní neměl růst žádný jiný strom.

Při výsadbě magnolie si nachystejte rašelinu nebo kompost

Výsadba magnolie se příliš neliší od ovocných stromů. Vykopejte jámu, do které z jedné třetiny nasypejte ideálně rašelinu. Kompostem však také nic nezkazíte. Půda, do které kvetoucí strom umístíte, by měla být propustná a vlhká. Nemusíte ho sázet příliš hluboko. Po dokončení práce ještě okolo magnolie rovnoměrně rozmístěte rašelinu či kompost, aby se v půdě držela přirozená vlhkost. Magnolie bude potřebovat pravidelnou zálivku.

Hnojte magnolii, když jí žloutnou listy

Magnolie obecně nepotřebuje hnojivo, ale může se stát, že někdy bude postrádat železo. Poznáte to podle toho, že jí začnou žloutnout listy. Magnolii vyživujte speciálním hnojivem, které je určené pro kvetoucí stromy.

Řez může magnolii uškodit

Magnolii řez nevyhovuje. Proto se do něj raději nepouštějte, akorát byste jí tím uškodili a v dalších letech by vám nemusela už tak krásně kvést. Kvetoucí strom po řezu obrůstá jen málo. Odstraňte pouze větve, které se navzájem kříží a brání si v růstu. Maliny, rybíz a růže naopak jarní řez potřebují. Pusťte se do něj.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?