Krásný starý porcelán může zase zářit novotou. Poradíme, jak na to

 Ostatní 
27. dubna 2021 17:02 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pití čaje z porcelánového šálku má své kouzlo Pixabay
Narazili jste ve sklepě či na půdě na porcelánovou sadu po babičce a přemýšlíte, jak mu navrátit zašlou slávu? Jisté je, že nemůžete sáhnout po klasických chemických čističích, jelikož byste mohli nádobí nenávratně poškodit.

Jakou cestu tedy zvolit, aby byl servis zase jako nový? Máme pro vás pár tipů.

Pozor na abrazivní prostředky

Ať už chcete čistit sklo, porcelán nebo keramiku, rozhodně nesahejte po čisticích prášcích, které obsahují tvrdé částečky. Svým složením a strukturou by mohly zničit nejen povrch vázičky či hrníčku, ale také jeho zdobení. Zvláště u letitého nádobí je totiž velmi těžké určit, zda byla malba pod glazurou, nebo až na ní.

Překvapivý pomocník

V dřívějších dobách byly velmi moderní a oblíbené skleničky, které měly zlatý kovový okraj či celé zdobení. Myslete na to, že tento typ nádobí nesnese příliš mnoho vody, a je tudíž vhodné jej pouze otírat vlhkým hadříkem, případně vatovým tamponem, a poté kvalitně vysušit. Pokud se na skle objevil zašedlý povlak, můžete se jej zbavit kapesníčkem namočeným v octu. Dalším skvělým pomocníkem v boji s letitým povlakem jsou také překvapivě tablety do myčky, které se nechají přes noc rozpustit v lavoru s vodou.

Když je materiál pevnější

Stejný postup můžete praktikovat u váziček, které se pyšní letitým vnitřním nánosem. Tady už ale kapesník namočený do octa nemusí vždy stačit, proto můžete sáhnout po těžším kalibru. Je-li váza pevnější, vsypte do ní hrst písku nebo jemného štěrku a zalijte jej teplou vodou s přípravkem na mytí nádobí. Párkrát s nádobím zahrkejte a poté nechejte obsah odstát. Tento postup můžete ještě několikrát zopakovat, aby byl výsledek efektivnější.

A pokud se na vašem vysněném hrníčku či vázičce objevily po letech prasklinky, které zanechal drobný prach, zkuste je obalit papírovým ubrouskem namočeným ve směsi vody a jedlé sody a nechejte pár hodin působit. Čtěte také: Trable se zipem. Když se zadrhává, můžete mu ještě pomoci.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod