Jak úspěšně vysadit jahodníky a těšit se tak z vlastních chutných plodů

 Zahrada 
11. června 2021 09:23 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jahody nejsou nijak náročné, můžete je dát téměř kamkoliv Pixabay
Milujete jahody, ale zapomněli jste si je vysadit? Nezoufejte. Letos to už sice nestihnete, ale když je v srpnu zasadíte, tak příští rok se můžete těšit na první úrodu.

Jahodníky potřebují dobře připravený záhon a dostatek slunce. Na zahradě pro ně vyberte slunné místo v rovině nebo ve velmi mírném svahu. Mají rády půdu klasickou, velmi dobře reagují na dostatek živin a organické hmoty. Záhon včas a důkladně zbavte plevele, který by jahodníkům odčerpával živiny a vodu.

Kvalita sadby

Je třeba dbát na kvalitu sadby. Sazenice jahodníků můžete snadno namnožit v domácích podmínkách sami, ale doporučuje se udělat to pouze jednou, protože další a další množení vede k menším plodům a rozšíření nemocí v porostu. Je lepší si obstarat certifikovanou sadbu od profesionálů. Do středních a vyšších poloh vybírejte odrůdy, které jsou odolnější k nízkým teplotám.

Pěstování jahodníku

Jahodníky nabízejí více možností pěstování.

Výsadba do hnízd

Pod tímto termínem je ukryto klasické pěstování jahodníků v trsech. Každá ze sazenic vytvoří časem polokeř, který má svůj vlastní prostor. Na plody dopadají sluneční paprsky, díky čemuž jsou plody sladší a vybarvenější. Při tomto pěstování musíte pravidelně odstraňovat plazivé výhony, protože jen tak zůstanou porosty vzdušné a přehledné. Hnízdovou výsadbu můžete založit na volné půdě.

Výsadba do pásů

Takto se označuje porost, kde jsou jahodníky zapojené do hustého pásu. Na počátku se dávají do menšího sponu, ale následně necháte výhony růst v určeném prostoru. Pás se zhustí a vytvoří kompaktní porost. Tento způsob pěstování dává vysokou úrodu, ale jahody bývají málo sladké. Pěstování v nádobách – hodí se hlavně na terasy a balkony. Nejlépe je použít samozavlažovací truhlíky, protože jen tak lze získat pěknou úrodu. Čím větší budou samozavlažovací truhlíky, tím lépe, kořeny tak získají dost místa. Pamatujte, že rostliny nemohou získat vodu a živiny z volné půdy a jsou odkázané na to, co jim dopřejete.

Sázení jahodníků

Sázet jahodníky není obtížné. U prostokořenných jahodníků je nutné zkrátit kořeny. Takto připravené rostliny kladete do vyhloubených jamek ve správném sponu. Do jamek před samotnou výsadbou můžete nalít vodu, aby půda lépe přilnula je kořenům.

Po výsadbě musejí být všechny kořeny zakryté a srdéčko jahodníku těsně nad hlínou. Pokud je dáte příliš hluboko nebo zasadíte mělce, špatně se uchytí. U sazenic v multipacích nezkracujte kořeny, protože jsou v substrátu. Není třeba úzkostlivě dbát na hloubku výsadby, protože rostlinu již máte danou do správné úrovně. Musíte si však pohlídat pevné přimáčknutí půdy k sazenicím, aby rostliny rychleji prorostly. Vysazené rostliny důkladně zalijte. Dále čtěte: Chcete bohatou úrodu rajčat? Pak pozor na časté chyby v zalévání.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod