Jak můžete pomoci psovi překonat strach z bouřek

 Mazlíčci 
03. července 2021 14:18 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Spousta psů dokáže bouřku předvídat dříve, než přijde Pixabay
Spousta psů se bojí bouřek. Někteří dokonce vyvádějí již dlouho předtím, než vůbec přijde. Poradíme vám, jak jim pomoci překonat strach.

Je krásný letní večer a váš pes se začne najednou chovat divně. Chodí sem a tam, kňučí, schovává se pod postel a není jej možné uklidnit. I když tomu ještě nic nenasvědčuje, váš chlupáč moc dobře ví, že se blíží bouřka. A čím blíž je, tím vystrašenější může být. Strach z ní se často projevuje nejenom neklidným chozením, ale také štěkáním, škrábáním a někteří psi se také pomočují. Co s tím?

Proč se pes bojí bouřek

Důvody, proč se pes bojí bouřek, mohou být různé. Velmi často je to hluk hromu, který je provazí. Ten totiž někdy bývá tak silný, že dokáže vyděsit i člověka, natož psa s mnohem citlivějším sluchem. Zatímco člověk vnímá zvukové vlnění o frekvenci 15 000 hertzů, u psa je to až 35 000 hertzů. Spousta psů také negativně vnímá změnu tlaku, který se před bouřkou objevuje. U některých citlivých jedinců dokonce vyvolává bolesti v uchu nebo kloubech. A zdrojem strachu může být také traumatický zážitek z minulosti, který zůstal v psovi zakořeněný.

Takto určitě ne

V žádném případě svého psa za takové chování netrestejte. Pokud tak učiníte, příště si bouřku spojí nejen se strachem, ale také s trestem. Ale stejně tak není dobré jej zase příliš chlácholit, protože by si mohl myslet, že vás jeho chování těší a máte z něj radost. Jakých dalších chyb byste se ve výchově psa neměli dopouštět jsme psali zde.

Pouštějte mu zvuky

Chcete-li vašemu chlupáči skutečně pomoci, zkuste jej fóbie z bouřky zbavit postupně. Jednou z možností je pouštět mu v nepravidelných intervalech zvuky bouřky - nejprve potichu a jakmile si na tuto hlasitost zvykne, zvuk postupně zesilujte. Během toho jej zkuste nějak zabavit, například jeho oblíbenou hračkou. Počítejte však s tím, že je to běh na dlouhou trať a nepůjde to ze dne na den.

Bezpečný úkryt

Během bouřky najděte psovi nějaký bezpečný úkryt, kde se bude cítit bezpečně. Většinou je to místo pod postelí nebo pod stolem. Psovi také pomůže, pokud bouřku přečkáte společně. Nehlaďte jej a ani nijak neutěšujte, dejte mu jen najevo svou přítomnost a hlavně pocit, že se bouřky nebojíte. Pes to vycítít a bude se cítit klidněji.

Zdroj info: www.figopetinsurance.com, www.rover.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?