Domácí slivovice je výborná. Nejzákladnější postupy, podle kterých si každý vyrobí kvalitní pálenku

 Zahrada 
01. září 2021 17:29 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Část švestek můžete přeměnit na slivovici Pixabay
Ačkoliv je přemíra alkoholu na škodu, v malém množství může prospívat. Navíc kvalitní domácí slivovice chutná opravdu jinak než ta z obchodu. Poradíme, jak připravit kvas.

Na přípravu kvasu existují různé postupy a různá doporučení. Někdy jde o doporučení protichůdná. Pokusíme se shrnout nejzákladnější postupy tak, aby podle nich mohl každý vyrobit kvalitní základ pro slivovici.

Ovoce

Základem pro kvalitní slivovici je kvalitní ovoce. Použité švestky by měly být zralé, tudíž sladké. Není na škodu, pokud mají i zajímavou vůni. Vřele doporučujeme dávat do jedné kvasné nádoby vždy ovoce z jednoho stromu. Plody musí být kvalitní, ne plesnivé nebo nahnilé. Mnozí doporučují ovoce před vložením do bečky vypeckovat. Není to nutné, ale pokud máte podezření, že nemusí být švestky kvalitní uvnitř, je to jediná cesta, jak přijít věci na kloub. Rozdělením švestky také urychlíte kvasný proces a zabráníte zbytečnému pokažení kvasu.

Příprava

Optimální jsou sudy o velikosti 50 litrů, případně sudy stolitrové. Nádoby musí být dokonale čisté. Dříve se používaly dřevěné, ale ty dnes využijete spíš k dekoraci. Používají se plastové určené pro potravinářství. Můžete použít sudy s uzávěrem, který umožní odchod oxidu uhličitého a zabrání přitom vlivu vnějšího prostředí na váš kvas. Můžete však použít i sudy obyčejné. Lze je překrýt třeba i jen igelitem. Lepší jsou ty s dobře těsnicím uzávěrem, který je ale v průběhu kvašení povolený. Velmi důležitá je příprava ovoce. Zralé švestky musí být také důkladně omyté, zbavené stopek a jak už bylo řečeno, doporučujeme je vypeckovat. Sudy umístíme do prostoru, kde se bude teplota držet nad patnácti stupni Celsia. Při nižších teplotách se kvašení zpomaluje a pod dvanácti stupni Celsia i zastavuje. Vyšší teploty ale nepřinášejí žádnou výhodu. Rozsah 15 až 20 stupňů Celsia je tedy optimální. Doporučuje se umístit sudy na podložku, aby neležely přímo na zemi.

Založení kvasu

Jsou-li švestky dostatečně sladké, můžete se obejít zcela bez cukru. Přidaný cukr sice zvyšuje objem výsledného alkoholu, ale ubírá na chuti. Produkt má pak zbytečně ostré dozvuky. Někteří doporučují z konzervačních důvodů a pro lepší nastartování procesu použít malé množství cukru na dno sudu i na povrch nasypaného ovoce. Množství zhruba jeden kilogram cukru na švestky v padesátilitrové nádobě, kterou plníme asi do dvou třetin.

Unikající oxid uhličitý s sebou vynáší na povrch pevné částice a tvoří se tzv. ovocný koláč. Nesmí zplesnivět. Pokud se na něm něco objeví, je třeba počátky plísně okamžitě odstranit. Koláč se na konci kvašení nesmí ponořit, protože by chuťově znehodnotil kvas. Konec kvašení poznáte právě tím, že se koláč chce ponořit. Exaktně lze změřit obsah cukru. Jakmile je nulový, je třeba zamířit s kvasem do pálenice. Celková doba zrání kvasu je u švestek zhruba osm týdnů.

Zdroj: goodhousekeeping.com, tuesdayrecipe.comWikipedie.

Témata: slivovice, ovoce, kvas
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?