Blíží se čas prvního výsevu. Dávejte si pozor na sousedství druhů zeleniny, ne všechny se spolu snesou

 Zahrada 
19. března 2022 08:33 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Každá zelenina potřebuje jiný druh látek Pixabay
Už se nemůžete dočkat, až zasadíte svou první letošní úrodu? Pak dobře zvažte, kam co rozmístíte. Ne všechny druhy zeleniny se totiž skutečně snesou.

Je to podobné jako u lidí. Někteří se snesou lépe, jiní hůře. A to samé platí i o zelenině. Některé druhy si kvůli svým vlastnostem spolu lépe rozumějí a mohou si být i vzájemně prospěšné, ale to samé platí i naopak. Každá z nich si totiž bere z půdy jiný druh látek a jiné zase vylučuje. Proto si před výsadbou dobře naplánujte, jaké vyberete rostlinám sousedy. Můžete si tak i zvýšit úrodu.

Cibule jako ochránce

Březen je období, kdy většina zahrádkářů začne s jarní výsadbou mrkve, petržele, ředkviček, salátu, špenátu či cibule. K cibuli se hodí dát mrkev, protože ji ochrání před pochmurnatkou mrkvovou. To je malá muška, jejíž larvy způsobují červivost mrkve. 

Mrkev s fazolí

Pokud milujete fazole, dejte je na jeden záhon společně s mrkví. A můžete se spolehnout, že letošní úroda bude opravdu bohatá. Fazole totiž produkují dusík, který mrkev vyloženě potřebuje. Proto si tyto dva druhy zeleniny opravdu velmi dobře rozumí. A co dát vedle fazolí? Další oblíbenou kořenovou zeleninu, a to petržel. 

Kam s ředkvičkami

K oblíbeným jarním zeleninám patří také ředkvičky. Víte, jaké sousedství jim bude dělat dobře? Vysaďte vedle nich špenát nebo salát. Špenát stejně tak může v klidu růst v blízkosti jahod, fazolí nebo hrachu. Tomu zase prospěje společenství česneku či květáku, ale i již výše zmíněné mrkve, jelikož i hrách produkuje do půdy dusík. Víte o tom, že ředkvičky můžete pěstovat třeba i na balkoně? Více se dočtete zde.

Kdo si s kým nesedne

A jaké kombinaci byste se zásadně měli vyhnout? Například nikdy společně nesázejte jahody se zelím, cibuli a petržel, celer a okurku, cukety a brambory. Stejně tak není dobré sázet do jednoho záhonu společně salát s celerem a petrželí a nedávejte dohromady ani fazole s cibulí či hrachem. Cibule potřebuje jen málo živin a příliš dusíku by jí neprospěl.

Zdroj: magazin.specialnizahradnictvi.cz, receptyprimanapadu.cz

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod