Vyplatí se pořídit si čističku vzduchu? Podobnou službu vám udělají i některé pokojové rostliny, třeba fíkus nebo dracena

 Ostatní 
23. července 2022 10:27 / Kateřina Andrýsková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Rostliny mohou posloužit i k filtraci vzduchu Unsplash
Dýchat čistý vzduch chtějí doma všichni. Prašné prostředí, alergeny, pyl, roztoči, to vše se nachází uvnitř každého bytu či domu. A některé rostliny si s tím umí poradit úplně stejně jako čističky vzduchu, které ho filtrují. Pojďte se s námi podívat, které to jsou.

Obzvlášť v horkých letních dnech je cirkulace vzduchu v místě, kde žijeme, minimální. Ze strachu, abychom dovnitř nedostali venkovní teploty, raději přes den vůbec nevětráme a kvalita vzduchu uvnitř našeho domova se snižuje, což může mít za následek zdravotní problémy, jako je například astma.

A právě rostliny jsou podle všeho tím, co nám má pomoci. Ve své studii to zjistila už před třiceti lety i NASA, která tvrdí, že pokojové rostliny mohou působit jako filtrace a absorbovat do sebe toxické látky ze vzduchu, a to právě hlavně v uzavřených prostorách, kde je proudění vzduchu omezené. Samozřejmě, že jsou čističky vzduchu mnohem účinnější, ovšem pokojové květiny mají zase jiné výhody: jsou levnější, voní a vytvářejí z bytu domov. A které to tedy jsou?

Zelenec chocholatý

Jinak také pavoučí rostlina, která získala své označení právě díky vzhledu připomínajícím pavoučí nohy. Vypadá úžasně, především v závěsných květináčích, a to jak doma, tak v kanceláři. Když se o ni budete dobře starat, potěší vás i bílými květy. Existuje několik různých odrůd, které jsou navíc všechny jen minimálně náročné na pěstování. Má schopnost odstraňovat xylen a formaldehyd.

Dracena

Pokojové rostliny rodu dracena můžete sehnat v různých velikostech, zbarveních i tvarech. Vybírat můžete mezi vysokými druhy, dechberoucím vzorováním či fialovými listy. Rovněž jsou k dispozici mohutnější rostliny, které připomínají svým tvarem palmu. Dracena je velice náchylná na přemokření, proto si se zaléváním dávejte velký pozor. Z ovzduší odstraňuje xylen, formaldehyd, toluen, trichlorethylen či benzen.

Fíkus

Další vhodnou rostlinou je Ficus elastica neboli fíkus pryžodárný, který snese suchý vzduch i velmi laxní přístup k pěstování a nestálou péči. Mají ale rádi jasné tlumené světlo. Zajímavé je, že ve volné přírodě dorůstá 30 až 60 metrů a jeho kmen měří v průměru až 2 metry. Z kmene také běžně vyrůstají vzdušné kořeny, které se hojně využívají při stavbě mostů. Když ho ale budete pěstovat doma v květináči, takových rozměrů nedosáhne. Chce ale občas otřít krásné lesklé listy. Odstraňuje formaldehyd, oxid uhelnatý či trichlorethylen.

Spící panna

Aglaonema neboli spící panna je rostlina pocházející z deštných pralesů a do našich domovů si ji často přinášíme kvůli krásné bílé kresbě na červeně či zeleně zbarvených listech. Je nenáročná na světlo a ocení i polostín, což z ní dělá ideální rostlinu do temných místností. Má ale ráda pravidelné mlžení, vysokou vzdušnou vlhkost a pravidelné přesazování. Ze vzduchu odstraňují formaldehyd, oxid uhelnatý, trichlorethylen či benzen.

Zdroj: intelligentliving.co, ntrs.nasa.gov.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?