Netradiční dekorace z dýní? Vytvořte si z nich vázy plné květů

 Dílna 
18. října 2019 09:17 / Šárka Sokolská
  0
📷
8 fotografií v galerii
Tuto dýni vám budou obdivovat všechny vaše návštěvy Pinterest
Dekorace z dýní patří k podzimu. Pokud vás ale nebaví vyřezávání obličejů, máme pro vás netradiční tip, jak lze tuto oblíbenou zeleninu využít i jinak. Vyrobte si z ní vázu.

Asi v každé druhé domácnosti vyřezávají dýně, které pak zdobí parapety nebo terasy. Co si tak letos udělat trochu něco jiného a vytvořit si elegantní dekoraci, která bude doslova hýřit a překypovat barvami a živými květy? Není to nic těžkého.

Rozkvetlá dýně

Vyberte si v obchodě dýni, která vám bude dobře stát na podložce. Další už bude záležet na vaši fantazii.

Připravte si

  • velký a malý ostrý nůž
  • dlabátko na dýně nebo polévkovou lžíci
  • rydla
  • aranžovací floristickou hmotu
  • silnější bambusové špejle
  • různé živé květiny či další dekorace

Bez dlabání to nejde

Dlabání dýně se ani v tomto případě nevyhnete. Tuto činnost však můžete klidně přenechat i dětem. V první řadě odřízněte z dýně velkým ostrým nožem vršek, asi tak deset centimetrů od stopky. Pak si vezměte na pomoc dlabátko nebo lžíci a dýni dobře vydlabejte. Dbejte na to, aby uvnitř nezůstala žádná vlákna ani semena. To by totiž mohlo způsobit její předčasné plesnivění. Vydlabanou dýni pak namočte asi na hodinu do kýblu s vodou.

Zdobená či přírodní

Nyní záleží na vás, zda dýni dáte zajímavý dekor či ji necháte v přírodním stavu. Pokud si troufáte, vezměte si rydla a do slupky udělejte různé ornamenty. Tloušťku a hloubku rýh můžete korigovat výměnnými nástavci.

Hmotu nechejte nasáknout

Na řadu přichází dekorování. K tomu potřebujete floristickou hmotu. Tu si nejprve trochu navlhčete, aby v ní květy vydržely co nejdéle. Napusťte si vodu do umyvadla nebo do misky a nechejte ji pozvolna klesat ke dnu. Díky tomu se v její jemné pěnové struktuře nashromážděný vzduch postupně uvolní a kostka bude dostatečně vlhká i uvnitř.

Jdeme aranžovat

Kostku pak jemně vsuňte do vydlabané dýně a nad jejím vrcholem ji seřízněte. Pak můžete vrátit zpět odřezaný vršek, který připevníte na horní část hmoty pomocí bambusových tyčí. Vršek dejte samozřejmě našikmo, abyste měli ještě kam dekorovat květiny. Zbytky špejlí odštípněte a začistěte. Jednotlivé květy si pomocí krátkého nože zkracujte a zapichujte do aranžovací hmoty tak, abyste zakryly okraje dýně. Velmi hezky budou vypadat například karafiáty, chryzantémy, ale i růže či různé druhy okrasných keřů. Je to jen na vaší fantazii. Hotovou vázu pak umístěte na stůl či kamkoliv jinam, kde bude krásně vidět. K takové váze budou určitě dobře vypadat i dýňové svíčky. Jak na jejich výrobu, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?