Vybíráme sekačku: Tak aby se dřina proměnila v čirou radost

 Dílna 
29. června 2021 16:55 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Má vám sloužit mnoho let, výběru věnujte patřičnou pozornost Depositphotos
Asi už jen hrstka lidí se pouští do zahradního porostu s klasickou kosou. Ale takový malý praktický srp k dožínání menších ploch je k vidění často i dnes. Přitom s trávníky, ať jsou malé či velké, rovinaté nebo členité, si hravě poradí technika. Jen to chce vědět, která je pro vás ta nejvhodnější.

Ve specializovaných obchodech a supermarketech je k dispozici mnoho značek s bezpočtem funkcí. Prodavači vám jistě rádi poradí, ale není od věci přijít připraven s řadou otázek.

Velikost a členitost terénu

Toto jsou hlavní aspekty, které byste při výběru sekačky na trávu měli zohlednit. Na menší rovinaté plochy se hodí elektrická sekačka nebo – pokud nemáte přívod elektrické energie - sekačka akumulátorová. Ta je vhodná také v případě, že nechcete rušit sousedy, protože je znatelně tišší. Na rozlehlejší pozemky se rozhodně vyplatí sekačka benzinová. Pokud je povrch vaší zahrady členitý nebo svažitý, rozhodně se poohlédněte po sekačce s pojezdem, neboli samochodné. Na menší rovné plochy bez velkého množství vegetace je možné uvažovat i o robotické sekačce.

Také si musíte zvolit, zda chcete sekačku se sběrným košem nebo bez něj. Někdo preferuje, aby posečená tráva zůstala v trávníku, jiný ji zase využije do kompostu.

Výška střihu a šířka záběru

Další dva důležité parametry, na které byste měli brát ohled. Možná si řeknete, že nejlepší je sekačka s co nejširším záběrem. To je pravda v případě ploch bez množství stromů, keřů, záhonů a jiných překážek. Tady bychom doporučili sekačku s menší šířkou záběru, se kterou se vám bude lépe manipulovat. Širokozáběrové sekačky jsou také o poznání těžší. Výška sekání je u většiny strojů přibližně stejná. Rozdíly jsou však v tom, jak se volí výška střihu. Někdy je ovládání na těle sekačky, pohodlnější je však ovládání integrované do madla. Nezapomeňte i na možnost nastavení výšky držení.

Dostřižení trávníku

Sebelepší kolová sekačka vás nezbaví trávníku těsně u stromů, plotů či jiných pevných povrchů. Na takové se hodí strunové sekačky, které se také nabízejí v elektrické i akumulátorové variantě. Na skutečně mravenčí práci tam, kde nechcete poškodit například květiny, je vhodný malý zastřihovač trávníku. K němu často výrobci přidávají nástavec na dostřihávání živých plotů. Čtěte také: Pomozte trávníku vyrovnat se se suchem a vedrem.

Doplňkové otázky na prodejce

Samozřejmě se ptejte také na záruku, někteří výrobci nabízejí delší záruční dobu, než je stanovená zákonem. Důležitým faktorem je také servis. Není od věci, když vám prodejce nabídne zapůjčení náhradního stroje po dobu reklamačního řízení nebo rovnou výměnu za nový kus. V každém případě si sekačku nechejte podrobně předvést, vyzkoušejte si, jak se s ní manipuluje, kde a jaké má ovládací prvky.

Zdroj: cnet.com, popularmechanics.com 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?