Vyžeňte vlhkost z domu pomocí sanační omítky

 Dům 
15. července 2020 11:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Naneste sanační omítku na zeď a skoncujte s vlhkostí Depositphotos
Sanace představuje proces nebo činnost zajišťující obnovení narušeného systému a jeho převedení do původního nepoškozeného stavu. Ve stavebnictví se pojem sanace váže k problému vlhkého zdiva a komplikacemi s tímto nepříjemným jevem.

Jde především o odstranění vlhkosti, která je způsobena vzlínáním vody zdivem.

Pohyb vody

Přísloví říká – voda je dobrý sluha, ale zlý pán. Ve stavebnictví platí toto tvrzení dvojnásob. Bez vody bysme se sice neobešli, problém ale nastane, pokud se voda objevuje tam, kde zrovna nechcete, a její nežádoucí účinky vám přidělávají starosti. Ve starých domech i chalupách nebývá kvalitní izolace proti vzlínání vody kapilárními póry. Voda zdivem postupuje od spodních vlhkých míst směrem k vnějšímu zdivu. Vlivem fyzikálně - chemických vlastností voda způsobuje jevy, které mohou škodit konstrukci zdiva a nakonec i vám.

Komplikace způsobené nadměrnou vlhkostí zdiva

Voda, která zdivem prostupuje, ve svém objemu rozpouští soli obsažené v materiálu zdiva. Kapilární vzlínání se postupně dostává až do povrchové vrstvy omítky. V těchto místech začnou soli v důsledku ztráty části rozpouštědla zpětně krystalizovat a nabalovat se na krystalická jádra. Tak vznikají solné výkvěty, které svou přítomností narušují porézní strukturu a v konečné fázi mají za následek rozpadání vnější části zdiva. Pokud se voda ve zdivu vyskytne v místech, která mají špatné podmínky k odvodu přebytečného vlhka dostatečným odvětráním, zvyšuje se relativní vlhkost vzduchu. Jejím následkem vznikají plísně. 

Odstranění problémů

Je důležité si uvědomit, že obnovení životnosti zdiva sanací se týká pouze případu, kdy je výskyt vody způsoben kapilárním pohybem, nikoli vysokou vlhkostí prostředí, jako je tomu v prádelnách a jiných prostorech s nadměrnou koncentrací vodních par. Před započetím sanačních prací dobře zvažte a navrhněte komplexní řešení daného problému. Předejdete tak nečekaným překvapením a nebudete plýtvat financemi a ani časem.

Sanační omítky

Pokud nemáte zkušenosti z praxe, je práce s omítkami náročnější než u běžných zednických prací. Pokud se chcete dopracovat ke zdárnému konci, je při pracovních postupech nutné dodržet několik základních bodů. Nevyplácí se pouštět se do sanací bez zkušeností svépomocí. Existuje mnoho odborníků, kteří vám sanace rádi provedou.

Několik podmínek úspěšné sanace

  • rovnoměrný podklad
  • vlhkost podkladové vrstvy
  • míchání směsi
  • tloušťka vrstvy
  • vhodná volba materiálu

Sanace je výborným řešením problémů s vlhkým zdivem. Pokud správně dodržíte všechny nezbytné předpoklady, je tato technologie velmi vhodnou metodou. Sanací předejdete mnohem komplikovanějším zákrokům ve svém domě.

Nejvyužívanější metoda sanace

Nevyužívanější metodou sanace je použití sanačních omítek. Sanační omítky jsou speciálně vyvinuté materiály, které umožňují bezproblémový pohyb vody jejich strukturou. Tento fakt způsobuje unikátní vlastnost omítek, kterou je chemické složení hydrofobního charakteru. To má za následek, že voda sanační materiál nerozpouští a neumožňuje koncentrování soli v roztoku. Druhou výhodou je struktura sanační omítky. Sanační materiály mají mnohem větší objem pórů. Této vlastnosti se využívá k tomu, aby v nevyplněných prostorách mohly krystalizovat soli rozpuštěné ve vodě a pohybující se z vlhkého zdiva směrem k povrchu. Dále čtěte: Vlhké zdivo je třeba řešit. Estetický problém se může rychle změnit ve velkou starost.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod