Je nejvyšší čas zasít osení. Zkusit můžete i netradiční druhy semen

 Dům 
21. března 2021 18:13 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Osení znamená nový život a naději na novou obživu Depositphotos
I když to venku zatím moc jarně nevypadá, je nejvyšší čas zasít si osení. Velikonoce jsou totiž tady coby dup a přeci jen to nějakou dobu potrvá, než budete mít hustý zelený koberec.

Tradiční zelené osení se na stolech objevovalo již v pohanských dobách. Má symbolizovat rašící jarní trávu a pro naše předky osení znamenalo nový život a naději na novou obživu. Aby vám vzešlo do Velikonoc a bylo opravdu hezky husté a vysoké, neměli byste s jeho výsadbou dlouho otálet.

Co s předstihem a co na poslední chvíli

K výsevu osení se nejvíce používá tradičně obilí, tedy pšenice, oves nebo ječmen. K těm méně tradičním patří čočka. Pšenici i čočku je potřeba vysét s třítýdenním předstihem. To, jak vám rychle poroste, záleží také na pokojová teplotě, hustotě zálivky a tom, zda osení pěstujete na světle. Pokud vyséváte na poslední chvíli, pak sáhněte po řeřiše, která vzejde velice rychle.  

Vhodná nádoba

Pro každý druh osení je potřeba nejprve najít vhodnou nádobu. Pokud plánujete mít nízký trávníček, volte spíše misky z přírodních materiálů nebo košíčky vyložené igelitem. Hezky vypadají také miniaturní květináče nebo skořápky od vajec, z nichž roste například řeřicha. Ze zbytků skořápek můžete udělat krásný velikonoční věnec. Jak na něj jsme psali zde.

Na vatu i krtince

Jako podklad volte vatu, ale nezapomeňte ji pravidelně zavlažovat. Vhodná je také zemina, která dobře drží vodu, či obyčejná hlína z krtinců. Misku však neplňte až k okrajům, špatně by se vám vzrostlé oseníčko zalévalo, voda by přetékala přes okraje nádoby. Semínka se snažte dávat těsně vedle sebe, aby bylo osení pěkně husté. 

Zdobení

Zelený trávníček můžete nechat jenom tak, nebo jej přizdobit, což se bude líbit zejména dětem. Ty mohou vyrobit nejrůznější zápichy se zvířátky, zajíčky nebo kuřátky. V mladé jarní trávě hezky vyniknou i vajíčka, ať už čokoládová nebo klasicky zdobená. 
Pokud budete mít osení někde v obývacím pokoji na stole, dozdobte jej květy, jako jsou například mini narcisy, modřence, zakrslé tulipány anebo hyacinty. K osení ale můžete přidat také fialky, macešky a ranunkulusy. V menší misce nebo skořápce to bude úžasně slušet také sedmikrásce.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?