Jak se co nejlépe vyrovnat se smrtí domácího mazlíčka?

 Mazlíčci 
19. ledna 2019 13:29 / Eva Vogelová
  8
📷
4 fotografie v galerii
Smrt domácích mazlíčků není nic příjemného  Pexels
Domácí mazlíčci se postupně stávají členy rodiny. Pokud umřou, může se vás to dotknout podobně, jakoby se jednalo o smrt rodinného příslušníka. Milujete je a nedokážete si život bez nich představit. Váš dům se najednou stane prázdným a smutným místem. Jak se vyrovnat s takovou ztrátou?

Všichni víme, že většina domácích mazlíčků žije maximálně dvě desetiletí. V porovnání s lidským životem jde o velmi krátký čas. Uteče to tak rychle, že si ani nestihnete uvědomit, že například vašemu pejskovi už pomalu táhne na patnáctý rok života. Zvykli jste si na něj a rozhodně se s ním ještě nechcete rozloučit. Bohužel musíte, protože čas je neúprosný a na nikoho nebere ohledy.

Pokud to lze, snažte se na smrt svého mazlíčka připravit

Možná už víte, že je váš mazlíček nevyléčitelně nemocný. Zvěrolékař vám může tvrdit, že má ještě chvíli čas. To je dost možné, ale začněte se na jeho smrt psychicky raději připravovat už teď. Když to budete čekat, nebude to pro vás taková rána. Snažte se se svým mazlíčkem trávit co nejvíce času, abyste pak nelitovali toho, že jste mu nevěnovali dostatečně velkou pozornost a lásku. Pokud máte doma děti, které jsou na něj také fixované, snažte se na to připravit i je.

Důstojně se s ním rozlučte

Poté, co váš domácí mazlíček navždy usne, připravte mu pohřeb v nejbližším rodinném kruhu. Když se lidé loučí s ostatními lidmi, proč byste nemohli dát poslední sbohem svému zvířeti? Nepochybně si to zaslouží. Trochu se vám uleví, protože budete vědět, že jste pro něj udělali vše, co jste mohli. O tom, jakou péči potřebují starší pejsci, si můžete přečíst zde

Mluvte o tom s ostatními

Mluvit o smrti blízkého tvora není vůbec jednoduché. Když se budete moci svěřit v rodinném kruhu, jak moc vás zasáhla ztráta domácího mazlíčka, trochu se vám uleví. Můžete s ostatními členy rodiny vzpomínat na hezké chvíle, které jste spolu strávili. Najdete v mysli určitě i nějaké vtipné momenty, díky kterým se nakonec společně zasmějete. Hovořit o úmrtí mazlíčka byste měli zejména také kvůli dětem, protože jsou citlivé.

Nepotlačujte své emoce

Během rozhovoru o vašem domácím mazlíčkovi, se vám možná bude chtít upustit několik slz. Nezadržujte je. Potlačováním svých emocí si zaděláváte na psychickou nepohodu, která postupně může vyústit ve výbuch. Když si popláčete v úzkém rodinném kruhu, budete mít pocit, že na to nejste sami.

Odreagujte se

Po smrti domácího mazlíčka byste se měli alespoň trochu odreagovat. Dělejte činnosti, které máte rádi. Díky tomu se vám může povést odvést proud myšlenek jiným směrem. Vydejte se na výlet, navštivte své přátele, zajděte si na bazén nebo se podívejte na svůj oblíbený film. Uvidíte, že se budete cítit hned o něco lépe.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod