Jak o Vánocích neotrávit psa či kočku. Na tohle pozor

 Mazlíčci 
18. prosince 2019 10:38 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
To poslední, co byste chtěli, je vánoční návštěva veterináře Pixabay
Během svátků se do domácnosti dostávají různé nezvyklé rostliny a předměty. Které jsou pro zvířecí miláčky bezpečné a které hrozí poškodit jejich zdraví? Máme podrobnější informace.

Během Vánoc se do bytů a domů dostávají některé jedovaté rostliny. Ani ozdoby vánočního stromku nejsou bez rizika. Je proto dobré vědět, co si můžeme dovolit a jak postupovat v případě otravy.

Jedovaté rostliny

Existuje široká škála rostlin, které si pořizujeme právě na Vánoce a jsou přitom jedovaté nebo nebezpečné. Jedná se zejména o vánoční hvězdu, vánoční kaktus, brambořík, hvězdník, azalku, jmelí, cesmínu, ale i samotný vánoční stromek. Některé výše uvedené rostliny nejsou přímo jedovaté, ale mají různé tuhé a ostré části, které při okousání mohou způsobit potíže. Sem patří vánoční stromeček a třeba vánoční kaktus. Ostatní jsou v určité míře jedovaté. Někdy působí jen mírně a neohrožují zvíře na životě. Jiné představují smrtelné nebezpečí.

Kde hrozí smrt

Mezi vážné otravy řadíme otravu bramboříkem, který obsahuje saponin cyclamin. Je obsažen hlavně v hlízách, takže samotné okousání listí není takovou pohromou. Jakmile ale dojde k vyhrabání a sežrání hlízy, může dojít k ochrnutí, srdeční arytmii a úmrtí zvířete.

Nebezpečná je také otrava hvězdníkem. Obsahuje lycorin, který působí přímo na centrum zvracení. Sežrání listů je obvykle zvladatelné, při sežrání hlízy dochází ke svalovému třesu, snížení krevního tlaku, křečím a k poškození jater.

Suverénně nejhorší je otrava azalkou. Je jedovatá celá. Při konzumaci malého množství se otrava projeví zvracením a průjmem. Jakmile je jedu více, dochází ke zpomalení srdečního tepu, nastupují křeče, nekoordinované pohyby a následně přichází smrt. Pro psa a kočku je to asi to nejhorší, co lze v domácnosti pěstovat.

Neprávem nebezpeční

Někdy se nálepka nebezpečných rostlin neprávem dávala vánoční hvězdě a jmelí. Obě tyto rostliny sice jedovaté jsou, ale jejich vliv není zdaleka tak strašný. Když se vám pes nebo kočka dostanou na jmelí, tak ať sní listy nebo bobule, bude maximálním projevem smutná nálada a zvracení. Podobné to je u vánoční hvězdy. Ta při vyšších dávkách vyvolá i průjem, ale vše bez problémů odezní.

Nebezpečný vánoční předmět

Největší nebezpečí pro čtyřnohé miláčky představují střapaté vánoční řetězy. Zvíře má tendenci je začít požírat, a protože neumí překousnout šňůrku, nasouká celý řetěz do žaludku, kde pak může řetěz způsobit velké neštěstí a ucpat střeva. Na rozdíl od všeho ostatního je tato ozdoba opravdu nebezpečná.

Pomoc a prevence

První pomocí u méně nebezpečných otrav je dieta, posléze podání živočišného uhlí a klid. U vážnějších otrav pochopitelně okamžitá návštěva veterináře. Základní prevencí je o nebezpečí vědět a nepořizovat ty nejjedovatější rostliny do bytu. Na druhou stranu například jmelí a vánoční hvězdu můžete pořídit docela bez obav. Naopak můžete zvířatům pořídit rostliny, které okusovat mohou. Příklady najdete třeba v článku zde.

Témata: kočka, Vánoce, otrava, rostlina,
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod