Jak vykoupat kočku a přežít to ve zdraví

 Mazlíčci 
01. března 2020 17:22 / Eva Vogelová
  6
📷
6 fotografií v galerii
Rozhodně nemyjte kočku ve vaně  Depositphotos
Koupání kočky může připomínat hororový zážitek. Většina z nich totiž nesnáší vodu, takže se brání jako by jim šlo o život. Pokud máte v plánu kočku umýt, zjistěte, jak na to, abyste nepřišli k úrazu.

Většina koček naštěstí mytí nepotřebuje, protože se pravidelně čistí svým jazykem. Pokud vyloženě neběhá venku ve špíně, dokáže se snadno umýt sama. Někdy se však může stát, že se zašpiní či začne zapáchat. Takové riziko hrozí zejména u dlouhosrstých plemen. Z toho důvodu byste měli vědět, jak svého mazlíčka vykoupat, aby to šlo hladce.

Ostříhejte kočce drápy

Předtím, než se rozhodnete kočku umýt, jí ostříhejte drápy. Může se stát, že s vámi nebude chtít spolupracovat a začne protestovat. Silnému poškrábání se vyhnete tak, že kočce zastřihnete drápy, aby nebyly tolik ostré. Jako prevenci proti poškrábání si můžete nasadit gumové rukavice.

Nemyjte kočku ve vaně

Jednu z největších chyb, kterou můžete udělat, je koupat kočku ve vaně. Pro ni je totiž obrovská, a pokud si tam nevleze sama a neoblíbí si ji, má z ní děs. Kdybyste se ji snažili dát vany, patrně se bude bránit jako o život, poškrábe vás a stejně ji nezvládnete umýt. Kočce raději napusťte vodu do dřezu či mísy. V malém prostoru se nebude cítit tolik ohroženě. Rozhodně kočku neumývejte v horké ani studené vodě, ideální je pro ni vlažná.

Nepouštějte na kočku vodu z vodovodu

Pokud se rozhodnete mýt kočku v umyvadle, za žádnou cenu na ni napouštějte vodu. Mohla by se rozrušit, poškrábat vás a utéct. Sprchová tryska jí totiž nemusí udělat dobře. A už vůbec kočce nesmíte pouštět vodu na hlavu. V takovém případě by vám kočka utekla, i kdyby byla předtím klidná. Když chcete namočit celé tělo kočky, naberte vodu třeba do hrnku na čaj a opatrně ji s ní na některých místech polijte. Na mytí kočky použijte jemnou žínku, tou jí můžete umýt i hlavu.

Použijte šampon pro kočky

Neumývejte kočku šamponem pro lidi, mohla by jí z něj svědit pokožka. Kočku důkladně umyjte a osušte. Mokrý kožich drží vodu a kočka ztrácí tělesné teplo. Bude potřebovat brzy uschnout. Hned po koupání ji důkladně vysušte. Pokud máte dlouhosrsté plemeno, můžete kočku vysušit fénem, pokud vám to sama dovolí. Dále čtěte: Plánujete si pořídit další kočku? Mainská mývalí kočka je společenská a hodí se k dětem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod